Министър Алексиев: За първи път от 50 г. насам в България се изгради нов жп тунел

Министър Алексиев: За първи път от 50 г. насам в България се изгради нов жп тунел Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Над 200 човека с помощта на повече от 100 машини работиха година и половина, за да прокопаят Тунел №1 с дължина един километър

За първи път от 50 г. насам, се изгради нов железопътен тунел в България. Това коментира заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на инспекция на напредъка в изграждането на железопътния участък Елин Пелин – Костенец.

Той изрази надежда, че с добрата мобилизация на държавата, на изпълнителя и на надзора, проектът ще бъде изпълнен в срок – до 2027 г.

"Над 200 човека с помощта на повече от 100 машини работиха година и половина, за да прокопаят Тунел №1 с дължина един км", добави още вицепремиерът. 

Железопътният участък Елин Пелин - Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Средствата се осигуряват от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Проектът обхваща двоен жп тунел с дължина почти 7 км, какъвто до момента не е имало в България. Ще бъдат изградени десетки съоръжения, сред които два тунела с по-две тръби с обща дължина 1.5 км, пътен надлез и подлез, 8 моста и естакади, системи за сигнализация и телекомуникация, нова гара Елин Пелин и спирка Побит Камък.

Участъкът между Елин Пелин и Вакарел е най-тежкият и труден за изпълнение от цялото трасе между София и Пловдив. 

Изпълнител е турската фирма  ДЗЗД "Джен-Дуй жп Елин Пелин". Стойността на договора е 498.8 млн. лв. без ДДС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: