Една година война в сърцето на Европа

Една година война в сърцето на Европа Снимка: State Emergency Service of Ukraine

Руската инвазия в Украйна се развива по Оруел – „решителна победа не може да има”

Bloomberg: „Тази война е най-лошото, случило се в Европа от 1945 г. насам, по-лошо дори от войната на Балканите през 90-те години. 

Очакванията от войната „не се оправдаха на всички нива - и на Запад, и в Русия”. Първо, мнозина не вярваха, че изобщо ще започне. След това всички, включително и на Запад, смятаха, че Киев ще падне бързо, но войната се проточи. Това беше шок за Русия“ - Робърт Пап, експерт по история на руската икономика и бивш високопоставен служител в ЦРУ

„Войната в Украйна ще приключи, когато Русия, нейният народ, армията, елитите, лоялни на Путин, осъзнаят, че са загубили – точно както осъзнаха загубата в Афганистан в края на 80-те години” - Кая Калас, министър председател на Естония.

Newsweek: „Украйна няма да бъде в безопасност, ако Крим не бъде най-малкото, най-малкото, демилитаризиран“ – Виктория Нюланд, заместник-държавен секретар на САЩ

FinancialTimes: „Путин очаква Русия да може да води война по-дълго и да понесе по-големи човешки и икономически загуби, Вярно, той вече сгреши: решимостта на Запада да се противопостави на руската агресия не отслабна нито от притока на украински бежанци, нито от високата инфлация, нито от енергийната криза. Обществената подкрепа за Украйна също е висока” - източници, близки до Кремъл и руския президент. 

„Дългата, тежка конфронтация е един от най-лошите варианти по отношение на стабилността на режима на Кремъл, но е страшно да се помисли какво ще се случи, ако това завърши с катастрофално поражение за Русия. Защото би означавало, че са направени катастрофални грешки...“ - Иван Фомин, изследовател в Центъра за европейски политически анализи.

Обединеният кралски институт по изследвания в областта на отбраната (Royal United Services Institute): „Най-добрият начин да се приключи войната е ясно да се демонстрира, че Украйна и нейните партньори са готови за дълга война. Публичните разговори за безизходица и отстъпки трябва да спрат и на руските власти трябва ясно да се каже, че ако не излязат с предложения за прекратяване на войната, тяхната армия ще бъде изгонена от Украйна. Докато Кремъл не осъзнае, че перспективите му ще се влошават, няма да влезе в сериозни преговори”.

Оруел - „1984”: „При усещането за война, опасността от преминаването на цялата власт в ръцете на малка върхушка е естествено, необходимо условие за оцеляване. Всъщност, дори не е важно дали войната продължава и тъй като решителна победа не може да има, дори не е важно дали нещата на фронта вървят добре или зле. Важното е усещането за война”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: