Полша иска от украински бежанци да върнат неправомерно изплатени им помощи

Полша иска от украински бежанци да върнат неправомерно изплатени им помощи Снимка: notesfrompoland.com

Според Rzeczpospolita, получавайки помощите, някои украинци не са спазили едно важно правило - да не напускат Полша за повече от 30 дни.

Неправомерните плащания се изчисляват на около два милиона злоти ($ 450 000 долара). Полската социалноосигурителна институция (ZUS) плаща на бежанците по 500 и 300 злоти за различни нужди, но сега установява, че част от украинците са ги получили в нарушение на изискването да не напускат страната, разяснява украинската информационна агенция УНИАН. 

Има случаи, когато украинци са кандидатствали за помощ и са я получили, но са се върнали в Украйна, без да предупредят ZUS. Те трябва да върнат дадените им средства в полския бюджет в срок от две години. За момента са възстановени едва около 35 400 злоти.

Действията на ZUS са резултат от промени в закона за подпомагане на гражданите на Украйна, така че осигурителната институция  вече има достъп до информация за украинците, преминаващи границата. За един месец по този начин 3 200 украинци са били лишени от помощта.

Полша стана първата страна, която отвори границите си за украински бежанци след началото на руската инвазия. Поляците по всякакъв начин подпомагаха избягалите от войната, а полските власти въведоха няколко етапа на подкрепа за бежанците, включително безплатен транспорт в цяла Полша, безплатно жилище, храна, социална и хуманитарна помощ.

От началото на руската агресия най-малко 3.2 милиона украинци са пресекли полската граница, но според полски медии, в страната са се установили под 3 милиона. По данни на УНИАН, 84% от украинските бежанци в Полша вече са намерили работа, като около една четвърт от тях са започнали да работят още през първия месец след пристигането си в страната.

От март 2023 г. украинците плащат, за да живеят в полските центрове за прием на бежанци. Така властите искат да намалят тежестта върху икономическата система на страната. 

УНИАН предупреждава, че има лица, които незаконно събират информация за украинските бежанци, пускайки фалшиви съобщения от името на полската администрация по въпросите на чужденците. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: