Гърция осъди египетски рибар на 280 години затвор за трафик на мигранти

Гърция осъди египетски рибар на 280 години затвор за трафик на мигранти Снимка: Euronews

Като кормчия на корабче, превозващо 476 души от Либия до Гърция, рибарят е признат за виновен в незаконен трафик на хора, което според гръцките закони се наказва с 10 години затвор за всеки един пътник на борда.

Според Euronews, обвинението включва „неоторизирано влизане“ в Гърция и „неоторизиран транспорт на 476 души от трети страни в гръцката територия“, плюс утежняващи обстоятелства като „застрашаване живота на пътниците“, „незаконна печалба“ и „участие в престъпна организация“.

Правозащитници осъдиха решението на съда, посочвайки, че рибарят се превръща в изкупителна жертва, макар че всъщност е бил един от мигрантите и е поел кормилото на корабчето, изоставено в открито море от трафикантите. Те склонили египтянина да управлява плавателния съд, в замяна на по-ниска такса за него и 15-годишния му син. 

Двамата са задържани през ноември 2022 г., когато корабчето е спасено от гръцката брегова охрана, отзовала се на сигнал за помощ от бедстващ плавателен съд вблизост до критското пристанище Палеохара. Спасени са всички 336 мъже, 10 жени, 128 момчета и 9 момичета от Сирия, Египет, Пакистан, Судан и Палестина. 

В доклад, публикуван миналата седмица, правозащитната организация Borderline Europe пише: „Трудно ли е да се разбере, че изоставена в открито море, лодката е трябвало да бъде управлявана от някого – и най-честото решение е с това да се нагърбят хора, които имат поне минимален опит в корабоплаването, поемайки сложните дейности по навигацията, управлението и механиката?”. 

Докладът отправя тежки упреци към европейското законодателство, посочвайки, че политиката на затворени граници принуждава хората, бягащи от военни сблъсъци и мизерия, да излагат живота си на риск, потегляйки с нелегален превоз по море. За курса с въпросните 476 мигранти, трафикантите са прибрали над € 1.8 милиона, без да поемат каквато и да било отговорност за живота им. 

Докладът подчертава, че при залавяне на такива плавателни съдове, трафикантите вече са се спасили от отговорност, докато микрантите, поели кормилото по неволя, стават жертва на европейското правосъдие  – като египетския рибар, тръгнал към по-добро бъдеще, но стигнал до гръцкия затвор, където вероятно ще завърши живота му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: