Американското разузнаване разглежда две версии за произхода на коронавируса

Американското разузнаване разглежда две версии за произхода на коронавируса

Американското разузнаване проучва две версии за произхода на коронавируса - контакт със заразено животно и инцидент в лаборатория

Това се съобщава в годишната оценка на заплахите на разузнавателната общност на САЩ.

Разузнавателната общност продължава да разследва как SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, за първи път е заразил хората.

„Всички агенции смятат, че две хипотези са правдоподобни обяснения за произхода на COVID-19: естествен контакт със заразено животно и инцидент, свързан с лаборатория“, се казва в доклада.

В същото време се отбелязва, че Китай продължава да възпрепятства глобалното разследване, противопоставя се на обмена на информация и обвинява други страни, включително САЩ.

Глобалните слабости в готовността за пандемията от COVID-19 и опасенията относно биосигурността, изфабрикуваните публични твърдения за разработването на биооръжия в САЩ и постоянните въпроси относно произхода на вируса може да вдъхновят някои противници да обмислят варианти за биооръжия.


Отбелязва се, че Китай, Иран, Северна Корея и Русия продължават публично да разпространяват фалшиви разкази, които могат да допринесат за глобалното възприемане на заплахата от биологични оръжия, по-специално свързване на американски лаборатории в чужбина с произхода на COVID-19, нарушения на биосигурността, ненадеждни ваксини и биологични оръжия.

В допълнение, бързото развитие на технологиите с двойна употреба, включително биоинформатика, синтетична биология, нанотехнологии и редактиране на генома, може да допринесе за разработването на нови биологични оръжия, които правят откриването и лечението по-трудни.

(https://www.dni.gov/index.php/newsroom/reports-publications/reports-publications-2023/item/2363-2023-annual-threat-assessment-of-the-u-s-intelligence-community)

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: