Махни се от асфалта

Махни се от асфалта Снимка: Pixabay

Виена замества традиционните паркоместа със зелени легла. Инвестицията е за 2 млн.евро.

Градовете са силно засегнати от високите температури през лятото. Бетонът и асфалтът съхраняват топлината и по този начин гарантират, че през нощта не става хладно. 

Австрийската столица Виена също е засегната от този неприятен ефект. Градската администрация там от известно време се опитва да смекчи негативните последици за жителите. Сега на някои места има така наречените охладителни петна. Това са балдахини, които осигуряват сянка и са озеленени. В особено горещи дни това трябва да създаде място за кратка почивка.

Сега градът дори върви с една крачка напред: стартира се програма за финансиране, в която асфалтовите повърхности трябва да бъдат постоянно заменени от зелени площи.

Разбира се, във Виена също се правят опити за засаждане на дървета отстрани на пътя, за да се осигури малко сянка. В някои случаи обаче това е трудно, тъй като под пътната настилка има важна инфраструктура, например вода или електропроводи. Засаждането на дървета по тези места отнема много време и струва скъпо. Затова в тези райони сега се търсят варианти за трайно заместване на асфалта с храсти и цветя

Как това може да стане, става ясно от примера на един от виенските квартали. Там някои места за паркиране трябваше да отстъпят мястото си на по три „зелени" легла. Локациите са избрани в тесни консултации с управата на града. Местните жители също подкрепят преправянето на районите.

Подмяната на асфалта със зелени площи има смисъл по различни причини. От една страна, улиците са визуално обновени.
В същото време това може да има положителен ефект върху климата в града. Пчелите и други насекоми също са щастливи от повечето цветя и зеленина.

За да се преобразуват цели градски области обаче, преди всичко са необходими значителни инвестиции. Затова градът стартира програма за финансиране.

Общо два милиона евро са на разположение за трайно зелени асфалтови повърхности. В идеалния случай положителните ефекти могат да се наблюдават още през следващото лято. Тогава би било напълно възможно други градове да инициират подобни проекти.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: