Съкровище, откраднато от Камбоджа, се появи в Лондон

Съкровище, откраднато от Камбоджа, се появи в Лондон Снимка: intocambodia.org

Голямата колекция бижута на камбоджанска кралска династия от VII век е открита сред притежанията на известния контрабандист на антики Дъглас Лачфорд след смъртта му.

Експертите казват, че са смаяни от мащаба на колекцията, която включва 77 златни и инкрустирани със скъпоценни камъни бижута, включително корони, колани и обеци – повечето неизвестни до момента. Голяма купа, датирана от XI век, изглежда е от масивно злато. Предназначението на други предмети все още е мистерия. Колекцията е върната тайно в Пном Пен, където се реставрира и ще бъде изложена в националния музей на страната, съобщава standard.co.uk.

Брад Гордън, ръководителят на разследващия екип на Камбоджа, разказва, че е бил отведен на „неразкрито място” от наследници на Лачфорд, които са заявили, че искат да върнат незаконните му притежания. Самият той почина през 2020 г., докато чакаше съдебен процес в САЩ. „Идеше ми да се разплача – бижутата от короната на древната камбоджанска цивилизация, опаковани в четири кашона в багажника на кола“, спомня си Гордън.

Front and back of one piece of recovered jewellery
Ценните артефакти се реставрират, снимка - ВВС

Все още не е ясно точно как и кога бижутата са били откраднати и как са стигнали до Лондон. Много от предметите напомнят каменните резби по стените на Ангкор Ват, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, смятан за най-големия религиозен паметник в света. Храмовият комплекс е бил разграбван многократно, както по времето на френския колониален период, така и при управлението на Червените кхмери през 70-те години на миналия век.

Някои от бижутата се се появявали и преди – поне на хартия. Дъглас Лачфорд е включил пет предмета от колекцията в книга, озаглавена „Кхмерско злато”, която е написал заедно със своя сътрудничка през 2008 г. Според експерти, книгата е по-скоро рекламна брошура за продажби, която ориентира частни колекционери как да се сдобият с крадени исторически ценности. 

Камбоджанските власти имат доказателства, че Лачфорд се е опитвал да продаде тайно съкровището от склад в северен Лондон още през 2019 г. и предполагат, че все още не са открити всички откраднати предмети.

Автократичния лидер на Камбоджа Хун Сен приветства завръщането на колекцията и вероятно ще го представи като своя заслуга преди предстоящите през юли избори, макар че неговата управляваща партия си гарантира властта, "разчиствайки" почти напълно опозицията, коментира ВВС. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: