Владимир Путин се подготвя за дълга и изтощителна война

Владимир Путин се подготвя за дълга и изтощителна война Снимка: news.virginia.edu

Според руския президент, войната в Украйна е вододелът, който „най-сетне” изправи Русия срещу Запада.

На 24 февруари преди година, Владимир Путин очакваше да спечели бързо, да даде урок на САЩ и да се нареди редом с царете, като възродител на една велика Русия след разпадането на СССР, пише Reuters.  

Той сгреши, категорична е авторитетната медия. Войната уби и рани стотици хиляди, прогони от домовете им милиони. Светът почти без изключения смята Русия за безкрупулен агресор. Руската армия се видя изправена пред една издръжлива Украйна, подкрепяна мощно от НАТО, САЩ, ЕС и много други страни, които се обединиха както никога досега в подкрепа на международните норми, докато Русия изпада във все по-голяма международна изолация.

Заедно с това, мнозина в руския елит се опасяват, че Владимир Путин е въвлякъл Русия в дълго и безплодно източване на животи и ресурси – мнение, което обаче изразено публично, води до тежко възмездие, казва пред Reuters високопоставен руски източник, запознат с вземането на решения на най-високо равнище. Според него, надеждите на Путин са били попарени, а "икономически загуби от такъв мащаб не си струват няколко завоювани територии".

Но въпреки всички геополитическите цунами, които предизвика, Путин все още няма сериозен конкурент за властта в Русия. Всеки опит за несъгласие бързо се потиска, така че 70-годишният руски лидер няма от какво да се опасява на президентските избори през март 2024 г., а и смяната му „би била катастрофа”, смятат източниците на Reuters.

Същевременно, един от тях казва: „Не вярвам във възможността за победа на Русия срещу целия цивилизован свят“. Според него обаче, войната все пак ще продължи "много дълго"Изходът ѝ не е ясне дори за привържениците на агресията, разочаровани от потайността при вземането на решения, слабото оборудване, лошата комуникация и неефективната командна структура на армията, довели до унизителни военни поражения от далеч по-малка Украйна.

Judy Asks: Can Putin Be Stopped? - Carnegie Europe - Carnegie Endowment for  International Peace
Снимка - carnegieeurope.eu

Предприемайки непопулярната стъпка да мобилизира 300 000 млади, икономически активни мъже миналата есен, Путин накара още стотици хиляди да избягат от Русия. Москва загуби европейския си газов пазар и преобърна петролния си, принудена да продава своя нефт с огромни отстъпки. Западните фирми и инвеститори се ориентираха към изтегляне, принуждавайки Русия да ухажва своя някогашен съперник Китай, да се обвързва с Иран или да търси привърженици в Африка.  

И сега освен на бойното поле, руснаците трябва да плащат огромните разходи за войната, докато страната им страда от най-тежките западни санкции.  Международният валутен фонд предвижда едва 0.3% растеж на руската икономика, оценявана на $2.1 трилиона – около 12 пъти по-малко от икономиката на САЩ, докато прогнозите за основните икономически партньори на Русия понастоящем – Индия и Китай, са далеч по-благоприятни.

„Тази война със сигурност е най-голямата хазартна игра на Русия след падането на Съветския съюз“, казва Самуел Чарап, специалист по Русия в RAND Corporation и бивш служител в Държавния департамент. Путин може в крайна сметка да заложи на времето, смята директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, бивш посланик в Москва. Според него, следващите шест месеца ще бъдат критични, а реалността на бойното поле ще пробие "високомерието на Путин", тъй като армията му не напредва, но може да загуби вече завладяна територия. 

В същото време, „Победата ще бъде наша. Президентът вярва, че може да спечели в Украйна, защото разбира се, не може да загуби“, казва високопоставен руски източник. И Кремъл, и Западът не уточняват какво би довело до победа или поражение. Русия настоява за контрол над анексираните територии, Украйна се кълне, че ще си върне всеки сантиметър окупирана земя - позиции, които не предполагат близък край на войната

Анализът на Reuters завършва с мрачната прогноза-дилема, изказана от висш западен дипломат: „Путин не може да спечели войната, но знае, че не може да загуби”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: