Още една технологична компания започна съкращения

Още една технологична компания започна съкращения Снимка: arcserve.com

След Google, Amazon, Meta и Twitter, сега и Yahoo намалява персонала си с повече от 20%

Планът засяга 8 600 служители, като 1000 от тях останаха без работа още тази седмицата. Аргументите отново включват мащабно преструктуриране и мнозина вече се питат дали ходовете в технологичните гиганти не предхождат подобни решения в цялата икономика, посочва ВВС. 

„Тези решения никога не са лесни, но вярваме, че промените ще опростят и укрепят нашия рекламен бизнес в дългосрочен план, като същевременно ще позволят на Yahoo да предоставя по-добро съдържание на нашите клиенти и партньори“, каза говорител на технологичния ветеран пред BBC.

От Yahoo, която от 2021 г. е собственост на частната инвестиционна група Apollo Global Management, подчертаха, че преструктурирането ще им позволи да съсредоточат инвестициите си във водещия рекламен бизнес на компанията, известен като DSP (Demand-Side Platform). 

Преструктурирането е сигнал и за намерението на компанията да спре да се конкурира директно с Google и Facebook/Meta в областта на онлайн-рекламата и да рационализира операциите си при намалените маркетингови бюджети на рекламодателите, на фона на растящата несигурност в очакване на рецесия. 

През януари съкращенията в САЩ отбелязаха двегодишен връх, а технологичната индустрия - някога надежден източник на заетост, намали  персонала си с необичайно бързи темпове, показва доклад от четвъртък. Икономически анализатори смятат, че мярката е закономерна, след нереалистичното раздуване на работната сила в сектора през последните години. 

Компании, включително Google, Amazon и Meta, сега се опитват да балансират мерките за икономии с необходимостта да останат конкурентоспособни, докато потребителските и корпоративните разходи се свиват на фона на високата инфлация и нарастващите лихвени проценти след пандемията.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг каза, че последните съкращения на работни места са били „най-трудните промени, които сме правили в историята на Meta“, докато Илон Мъск съкрати с лекота около половината от персонала на Twitter, след като пое контрола над социалната платформа през октомври.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: