САЩ посочиха още Топ корупционери у нас

САЩ посочиха още Топ корупционери у нас Снимка: aa.com.tr

Вчера Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) санкционира петима български политици, заемали ключови държавни позиции - Румен Стоянов Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Киров Генов, Николай Симеонов Малинов и Владислав Иванов Горанов.

В свое изявление по повод мярката, приета в съответствие с глобалния закон „Магнитски”, заместник-секретарят на Министерството на финансите по тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън каза: „САЩ подкрепят нашия съюзник в НАТО България в борбата й срещу вкоренената корупция и руското влияние, което подкопава демократичните институции. Корупцията години наред ограбва българския народ и пречи на инвестициите и икономическия растеж в страната“.

Мярката, оповестена вчера, се основава на предишни санкции на OFAC срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, които днес и британското правителство постави под действието на Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство.

Документът на Министерство на финансите на САЩ дава и кратки данни за дейностите на санкционираните лица, с линкове към по-подробните им професионални биографии (https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1264).

Румен Овчаров е представен като бивш народен представител от БСП, два пъти бивш министър на енергетиката и настоящ член на Националния съвет на БСП, с офшорни сметки над  € 5 милиона. Съобщава се също, че Овчаров многократно е участвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, определящи фиксирани цени за руски газ и ядрено гориво, както и договори за поддръжка на АЕЦ Козлодуй.

Александър Николов  и Иван Генов са посочени като бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ Козлодуй 

За Николай Малинов се съобщава, че е бивш депутат от БСП, а сега ръководи проруската лобистка група „Национално движение Русофили” и е основател и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на отечеството“. Посочва се също, че след като е бил арестуван и обвинен в шпионаж в полза на Русия, Малинов е подкупил български съдия, за да пътува до Москва, където е получил медал за приятелство лично от Владимир Путин, плюс награда от 2,5 милиона рубли (близо 63 хиляди лева).

Владислав Иванов Горанов е представен като министър на финансите в различни периоди от втория и третия мандат на ГЕРБ. Отбелязани са връзките му с Делян Пеевски и участието му в корупционна схема с десетки милиони евро подкупи, изплатени на български служители в замяна на благоприятно законодателство за заинтересовани страни от хазартния бизнес. 

Освен петимата, OFAC определя санкции и за юридическите лица Интер Трейд 2021 ЕООД, МС Консулт 2016 ЕООД, Trilemma Consulting Ltd и Национално движение „Русофили”, заедно с политическа партия „Русофили за Възраждане на Отечеството”.

В интерес на глобалния поход срещу корупцията, Министерството на финансите на САЩ блокира собствеността на посочените физически и юридичеки лица и техни партньори в САЩ или в контролирани от САЩ територии. Разпоредбите на OFAC обикновено забраняват и всички транзакции от и към САЩ, свързани със санкционираните субекти.  Санкционираните физически лица и близките им, както и представители на санкционираните юридически лица,  няма да бъдат допускани на територията на САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: