Международно разследване: Путин е съпричастен към свалянето на полет MH17

Международно разследване:  Путин е съпричастен към свалянето на полет MH17 Снимка: aa.com.tr

При атаката през юли 2014 г. загинаха 298 цивилни пътници и екипаж, в т. ч. 198 нидерландци и граждани на Малайзия, Австралия, Обединеното кралство, Белгия и други страни

Разследващите, включително прокурори, казват че има доказателства за решението на Путин да предостави ракетата на подкрепяните от Москва сепаратисти в Донбас, което го определя като косвено съпричастен в престъплението, но няма предположения, че руският президент е наредил свалянето на самолета.

Атакуваният Boeing 777, изпълняващ полет на Малайзийските линии от Амстердам до Куала Лумпур, беше ударен от произведена в Русия ракета земя-въздух, по време на конфликт между проруските бунтовници и украинските сили в района на Донбас в Украйна. През ноември нидерландският съд призна за виновни за участие в атаката двама руснаци и един украинец. Вчера прокурорите заявиха, че са изчерпали всички улики за нови наказателни производства.

В изявление на съвместния разследващ и юридически екип се казва, че според съда, Москва е имала "цялостен контрол" над Донецката народна република, където е идентифицирана изходна точка на изстреляната през юли 2014 г. ракета.

Изявлението посочва, че искането на сепаратистите за военна подкрепа е било представено на президента и е било удовлетворено, както сочат и цитирани записи от телефонни разговори на руски официални лица, които казват, че решението за предоставяне на военна подкрепа "е на президента".

Съвместният разследващ екип включва представители на най-засегнатите от свалянето на MH17 страни, в т.ч. Нидерландия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна. Разследващите признават, че не са успели да докажат самоличностите на екипажа, изстрелял ракетата, и командната верига, дала заповед за стрелбата.

Гражданин на Нидерландия, загубил при атаката брат си, снаха си и племенника си, каза вчера пред Reuters, че е удовлетворен от разследването, доказало съпричастието на руския президент, но призна: „Не можем да направим много с това, Путин не може да бъде преследван. Искахме да знаем кой в крайна сметка е отговорен и сега това е ясно“

През януари Европейският съд по правата на човека потвърди, че ще разгледа отделно дело на Нидерландия срещу Русия за свалянето на MH17.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: