Преработката на руски петрол в Унгария ще продължи след въвеждане на ограниченията на ЕС

Преработката на руски петрол в Унгария ще продължи след въвеждане на ограниченията на ЕС Снимка: pikist.com

Унгарското Министерство на енергетиката: Унгария ще продължи да преработва руски петрол и след 5 февруари

Унгария по-рано успя да постигне изключение от санкциите срещу нефтопродукти от Русия, ето защо и след влизането на 5 февруари в сила на ограниченията, тя ще може да продължи преработката на руски петрол в страната. В дългосрочна перспектива обаче последствията от новите санкции могат да засегнат и Унгария, заявиха от Министерството на енергетиката на страната.

За това съобщава Агенцията за икономическа информация Прайм

"Както е известно, правителството за Унгария постигна временно изключване от санкциите на доставките на петрол, постъпващ по тръбопровода, така че в бъдеще ще бъде възможно да се преработват и разпространяват продукти от руски произход вътре в страната, обаче търговията с други страни ще е възможна само с продукти от неруски произход", се казва в публикуваното изявление на Министерството.

От ведомството поясняват, че след влизането в сила на ограниченията от 5 февруари, от дъщерната рафинерия на унгарската компания MOL в Братислава ще могат да се експортират в други страни, в това число и в Унгария, единствено нефтопродукти, създадени от нефт с неруски произход. Според данни на MOL,  делът на неруските суровини в словашкия завод е 30%.

"Обаче в дългосрочна перспектива последствията от новите санкционни ограничения, които сега влизат в сила, могат да засегнат и Унгария. За стабилното снабдяване на Унгария с гориво е необходим внос, ето защо повишаването на цените на горивата в Европа поради санкциите, може да засегне и Унгария", добавят от Министерството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: