Поредна жертва на селфи манията

Поредна жертва на селфи манията Снимка: indiatimes.com

Снимайки видеоклип в Пуерто Рико, 27-годишният Едгар Гарай – TikTok-звезда с голям брой последователи, е паднал смъртоносно от висока скала.

На 30 януари полицията е открила тялото му във водата до фара Cabo Rojo в Пуерто Рико, а свидетелка казва, че го е видяла да се препъва, катерейки се по скалата, което очевидно не го е спряло, съобщава indy100.com.

Капитан  Хосе Е. Диас, командир на бреговата охрана на сектор Сан Хуан, изрази съболезнованията си на близките му и благодари на многобройните участници в издирването, в т.ч. бреговата охрана и полицията на Пуерто Рико, екипите за спешно реагиране и особено групата гмуркачи при Бюрото за управление на извънредни ситуации на Пуерто Рико, които са работили „в изключително недостъпна и предизвикателна среда".

Братът на Едгар Гарай потвърди, че TikTok-инфлуенсърът е снимал видео за акаунта си, „в който обичаше да качва видеоклипове“.

Според Daily mail, в последното десетилетия всяка година средно 43 души по света губят живота си, снимайки селфи, като седем от всеки десет жертви са мъже. Най-честа причина за фаталната развръзка са падания от високо, удавяне, транспортни произшествия или токов удар. 

Водеща нагласа в публикуването на селфита в социалните мрежи – било снимки или видеоклипове – е желанието на потребителите да станат известни, да прилекат възможно най-много последователи, да диктуват мода и поведение, с други думи - да станат инфлуенсъри, независимо дали посланията им няма да са опасни, особено за по-младите потребители. Социалните платформи не контролират подобни публикации, които обикновено активират много реакции, засилвайки трафика

Индия е на едно от първите места в света по подобни злополуки. Позовавайки се на изследвания, проведени от Медицинския център при индийския Kasturba Medical College, The Times of India пише, че селфи манията показва редица характеристики, определящи я като психично разстройство

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: