10 топ атлети, които са вегани

10 топ атлети, които са вегани Снимка: pixabay.com

Когато се замислим за професионалните спортисти, трудно можем да се представим, че те могат да поддържат форма, без да консумират месо. Всъщност това не е съвсем така. Някои от най-успешните спортисти в света успяват да постигат невероятни резултати с диета, състояща се изцяло от продукти на растителна основа.

Изброените в следващите редове мъже и жени опровергават стереотипа, че професионален спортист може да си набавя така нужните му белтъчини само от продукти на животинска основа, като месо и млечни продукти.

 

1.      Винъс Уилямс - тенис

Тенисистката започва с веган диетата през 2011 г., когато е диагностицирана с автоимунно заболяване, което предизвиква прекомерна умора. Лекарите й предложили промяна в хранителния режим, което довежда до забележително подобрение в състоянието на Винъс Уилямс. Самата тя признава, че новият й начин на хранене й помага в представянето на корта, но и я кара да се чувства по-добре.

 

2.      Дейвид Хей – бокс

Бившият боксьор Дейвид Хей преминава към веган диета през 2014 г., след като гледал документален филм за животните, тяхното отглеждане във ферми, убиването им и превръщането им в храна. Взел решението, след като разбрал как, без да яде животински продукти, може да си набави достатъчно белтъчини, така че да е пълноценен по време на боксовите си мачове.

 

3.      Джърмейн Дефо – футбол

Докато все още бе активен футболист, Дефо реши да премине към веганство.

Той обосновава това си решение с аргумента, че този тип диета го кара да се чувства по-свеж и  му помага да продължи активната си кариера дори и в средата на 30-те си години. Разкрива, че черпи вдъхновение от своята приятелка, която се е посветила на веганството.

 

4.      Люис Хамилтън – Формула 1

Шесткратният световен шампион Хамилтън започва с веган диетата през 2017 г. Той отдава голямо значение на това свое решение, като заявява многократно, че, откакто е веган, се чувства по-добре от всякога. Хамилтън дори направи изявление в инстаграм, в което обяви, че си търси веган готвач, с когото да работи, за да може да се храни пълноценно, така че да е подготвен за предизвикателствата, които го очакват по време на състезанията.

 

5.      Ектор Бейерин – футбол

Десният защитник лекуваше многократно контузии в глезена и премина към веганство, за да реши този свой проблем, както и за да се възстановява по-бързо след мачовете на своя отбор.

 

6.      Карл Люис – атлетика

Американският лекоатлет Карл Люис започва да спазва веган диета по време на подготовката си за Световното първенство по лека атлетика през 1991. На този форум Люис поставя световен рекорд и се представя феноменално. Самият той твърди, че на това световно първенство е бил във върхова форма, особено като се има предвид, че когато то се провежда, Люис е на 30 години.

 

7.      Скот Юрек - ултрамаратони

Ултрамаратонецът Скот Юрек е вегетарианец от 1997 г. и веган от 1999 г. Той следва диета, изцяло на растителна основа. Юрек твърди, че това е причината за високата му издръжливост, бързото му възстановяване и дълголетна кариера. Спечелил победи на всички елитни маршрути в ултрамаратоните, и то без да приема храна от животински произход.

 

8.      Адам Зампа - крикет

Австралийският състезател по крикет Зампа става веган, след като първоначално е дългогодишен вегетарианец. Той участва в множество кампании в защита на животните в своята родина. Посланието на тези кампании е: „Обичайте животните. Не ги яжте." Адам Зампа заявява, че веган диетата му помага в спортната кариера, като намалява значително риска от контузии.

 

9.      Кендрик Фарис - вдигане на тежести

Щангистът от Съединените щати Кендрик Фарис е веган от 2014 г. и е доказателството, че спортистите са напълно способни да си набавят достатъчно белтъчини от веган диетата, като поддържат силата и мускулната си маса в перфектно състояние. След промяната в хранителния си режим Фарис успява да спечели множество състезания по вдигане на тежести, както и да се състезава на Олимпиадата в Рио през 2016 г.

 

10.   Морган Мичъл - атлетика

Австралийската лекоатлетка решава да стане веган през 2014 г., след като попада на документален филм, свързан с жестокостите над животни. Това я кара да преосмисли диетата си и премине към такава само на растителна основа. Състезание след състезание показва на нея и екипа й, че новият тип хранене дава положителни резултати. Мичъл попада в отбора на Австралия, който се състезава на олимпиада и в Игрите на Британската общност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: