IKEA представя веганска версия на известните си шведски кюфтета

IKEA представя веганска версия на известните си шведски кюфтета Снимка: IKEA

Компанията има за цел да възпроизведе „същия външен вид, вкус и сочност на кюфтенцата от IKEA“.

Мебелният гигант планира да внесе нови кюфтенца на растителна основа в магазините си в Европа в края на лятото, се казва в съобщение за пресата. Кюфтетата, направени предимно от жълт грахов протеин, овес, картофи, лук и ябълка, са вегански и вегетариански, но са предназначени да задоволят и любителите на месо. За да бъде постигнат „същия външен вид, вкус и сочност на кюфтетата от IKEA“, компанията използва богати на „умами" съставки като гъби, домати и прах от печени зеленчуци.


В IKEA ние продаваме повече от един милиард кюфтета всяка година“, казва в съобщението Шарла Халворсън, мениджър на здравето и устойчивостта на бизнеса с хранителни продукти на IKEA. „Представете си, ако успеем да накараме някои от нашите много любители на кюфтета да избират веганските топчета. Ако преобразуваме около 20% от продажбите си на кюфтета, за да произвеждаме такива на растителна основа, това би означавало около 8% намаление на климатичния отпечатък за бизнеса с храни в ИКЕА."


Подобно на емблематичните кюфтета, „растителните топки" ще бъдат сервирани с картофено пюре, червени боровинки и сметанов сос като храна за възрастни за 5,99 долара и като детско ястие за 2,99 долара, или като гарнитура за 1,25 долара. Те ще стигнат до европейските магазини през август, а в САЩ - на 28 септември.


IKEA също така предлага растителните топчета замразени в хранителния си магазин за 5,99 долара, така че клиентите да могат да ги направят у дома.


Компанията разкри рецептата за оригиналните си кюфтета по-рано тази година, за да задоволи феновете, които са социално дистанцирани у дома. И в типичния стил за IKEA, рецептата се появи под формата на илюстрирана стъпка по стъпка диаграма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: