Новият посланик на САЩ в Москва е експерт по азиатски диктатури

Новият посланик на САЩ в Москва е експерт по азиатски диктатури Снимка: The Moscow Times

Вчера Лин Трейси пристигна в Москва, за да встъпи в длъжност, съобщиха от посолството на САЩ в руската столица.

Кариерата ѝ включва работа в американските дипломатически мисии в Казахстан, Туркменистан, Афганистан и Пакистан, а от 2014 до 2017 г. е „вторият човек” в посолството на САЩ в Москва, припомня  The Moscow Times. Новата посланичка отлетя за Русия ден след срещата ѝ с руския посланик в САЩ Анатолий Антонов. 

Очаква се г-жа Трейси да предаде акредитивните си писма "през ​​следващите дни" и да поеме задълженията си "по-късно този месец", съобщи CNN, позовавайки се на Държавния департамент на САЩ. Лин Трейси ще ръководи американското посолство в Москва в един от най-трудните моменти за охладнелите двустранните отношения, които войната на Русия в Украйна сведе до най-ниската им точка. Дипломатически експерти ги оценяват като по-напрегнати дори от най-лошите години на Студената война. 

Кремъл многократно заплашва западните съюзници на Киев заради доставките на оръжие, така че последното решение на администрацията на Белия дом да изпрати модерни американски танкове Abrams в Украйна, ще усложни работата на посолството. РИА „Новости” цитира прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, според когото снабдяването на Киев с тежкото въоръжение „означава извеждане на конфликта на ново качествено ниво, което, разбира се, не вещае нищо добро от гледна точка на глобалната и общоевропейската сигурност“.

От пролетта на 2021 г. посолството на САЩ в Русия не издава визи на руснаци, с изключение на дипломатически и имиграционни, но руски граждани могат да получат американска виза в посолствата на САЩ в други страни. Въпреки трудните двустранни отношения, Лин Трейси планира да възобнови издаването на американски визи на руснаци и да увеличи броя на служителите в посолството, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. 

Лин Трейси е номинирана за посланик на САЩ в Русия от президента Джо Байдън през септември 2022 г., а Американският конгрес одобри назначението на първата жена посланик на САЩ в Русия в края на декември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: