"Технологии на бъдещето" в строителството

"Технологии на бъдещето" в строителството Снимка: yandex.ru

Те вече започнаха да изменят света

Прозрачно дърво

От корковото дърво, след обработката му с химически реагенти и епоксидна смола се получава уникален материал: издръжлив, биоразградим, екологично чист. Иновативната технология на бъдещето, разработена от шведски учени, прави дървесината 85% прозрачна.

Експертите смятат, че такъв материал може да бъде сериозна конкуренция на стъклото. Освен това, от него могат да се произвеждат клетки за слънчеви панели. В бъдеще прозрачното дърво може да се превърне в основен елемент за изграждането на екологични жилища.

Вертикални ферми

В страните с висока гъстота на населението и недостиг на обработваема земя съществуват проблеми с отглеждането на хранителни култури в достатъчни количества. 

Вертикалните ферми се превърнаха в истинска находка за Япония и Сингапур, както и за други островни държави, които изпитват недостиг на територии за класическо земеделие.

Умно стъкло

Тънък филм от течни кристали, към който е свързан ток с ниско напрежение, се поставя между два слоя стъкло. В резултат се получава материал с променлива прозрачност: в неактивно състояние той е матов, а когато е включен, кристалите се подреждат и през стъклото се вижда всичко. 

Прозорците и преградите, изработени от такова смарт стъкло, ви позволяват да живеете без завеси и щори. Филмите могат да бъдат всякакъв цвят, което дава на дизайнерите простор на фантазията: те могат да създават интериори в различни цветове. Освен това, такова стъкло предпазва от ултравиолетовите лъчи и спестява топлина.

По материали на Geek Brains

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: