Русия отговори с масирани ракетни удари на „танковата коалиция” в помощ за Украйна

Русия отговори с масирани ракетни удари на „танковата коалиция” в помощ за Украйна Снимка: Euronews

Според кмета на Киев Виталий Кличко, в украинската столица е загинал 55-годишен мъж, на други двама е оказана медицинска помощ.

Украинските власти обявиха въздушна тревога над по-голямата част от страната, а населението на регионите беше предупредено сутринта за възможни ракетни атаки. Първите предупреждения дойдоха от района на Днепропетровск. Местните власти съобщиха, че през нощта на 26 януари руската армия е подновила атаките срещу цели в Украйна с помощта на ирански дронове.

В големите градове на Украйна започнаха да се прилагат аварийни прекъсвания на електрозахранването. За въздушни атаки съобщиха властите на Одеска област, Кривой Рог, Киев и Днипро. Според украинското разузнаване, планирано е масирано ракетно нападение на територията на Украйна, с използването на самолети и кораби.

Около 8:30 тази сутринта се появиха и първите съобщения от украинската ПВО за свалени ракети, в т.ч. всичките 15, изстреляни по Киев. Последваха атаки в Одеска област, където се чуха звуци от експлозии, и около 10 часа в Киев. В Кировоградска и Черкаска област предприеха аварийно спиране на електрозахранването, както и в Одеса, където спря и градският транспорт. 

Според официалния представител на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат, във въздушното пространство на Украйна са се появили шест стратегически бомбардировача Ту-95, способни да носят най-мощните крилати ракети от арсенала на руската армия. Според съобщенията, няколко изтребителя МИГ-31 са излетели от територията на Беларус.

Атаките започнаха веднага, след като Германия, САЩ и много други страни обявиха, че ще доставят танкове на Украйна, включително  Leopard 2. Кремъл посрещна този ход с голяма враждебност и определяйки доставката на тежки оръжия в Украйна като "изключително опасна" ескалация, отговори с присъщия си език.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: