Германия ще привлича чуждестранни работници с облекчено имиграционно законодателство

Германия ще привлича чуждестранни работници с облекчено имиграционно законодателство Снимка: expatguideturkey.com

Миналата година недостигът на квалифицирана работна ръка в Германия достигна най-високото си ниво за всички времена.

На пресконференция във Федералната служба за външни работи миналата седмица, външният министър Аналена Бербок каза, че предстои модернизиране на визовия процес, което „ще го обърне с главата надолу“. Тя наблегна на премахването на бюрокрацията и подобряването на цифровизацията и ефективността на системата.

Канцлерът Олаф Шолц добави: „Знаем, че можем да гарантираме бъдещето си и ефективността на нашата икономика и системите ни за социална сигурност, само ако разполагаме с достатъчно квалифицирани работници. В рамките на Европейския съюз това не е толкова трудно, защото има свобода на движение. По отношение на останалия свят предизвикателството е по-голямо“.

Законопроектът все още е в процес на разработка, но е одобрен в края на ноември 2022 г. Документът, с който Германия се надява да се пребори с недостига на квалифицирани работници ще бъде т. нар.  Chancenkartе (карта на възможностите), насочена към хора, които досега не са имали трудов договор в Германия. Въвеждането ѝ се очаква през 2024 г. 

Картата ще показва оценката на кандидатите според точкова система, която наред с други неща, ще отчита квалификации, професионален опит и езикови умения. Всяка година ще се определят квоти в зависимост от това кои отрасли имат нужда от работници. За да кандидатствате по схемата, CV-то ви трябва да показва, че отговаряте поне на три от следните четири критерия: диплома или професионално обучение, признати от Германия, три години професионален опит, езикови познания по немски или предишен престой в Германия, възраст до 35 години.

Понастоящем повечето граждани на държави извън ЕС трябва да имат предложение за работа, за да се преместят в Германия. Гражданите на определени държави с визови споразумения вече могат да влизат в Германия за 90 дни без виза, но им е разрешено да се наемат само на краткосрочна работа. Chancenkarte ще позволи на кандидатите да си търсят работа на място, и дори да стажуват, вместо да кандидатстват от чужбина. Условието е да докажат, че през този междинен период могат да плащат разходите си за живот.

През 2022 г. Институтът за изследване на заетостта (IAB) в Мюнхен установи 1,74 милиона свободни работни позиции в страната, и същевременно - недостиг на персонал в почти половината от всички анкетирани компании, които посочват това като причина за забавяне на дейността им. 

Най-засегнат е секторът на услугите, особено индустриите за настаняване и организирането на събития, следван от складовите съоръжения и производството – най-вече на храни, оборудване, включително за обработка на данни, и металообработването. Много фирми за търговия на дребно и едро, както и строителни компании също съобщават за недостиг на персонал. Най-нисък недостиг на квалифицирани работници отчитат фармацевтичната и химическата промишленост, автомобилостроенето и машиностроенето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: