Френската полиция обискира офиси на президентската партия

Френската полиция обискира офиси на президентската партия Снимка: sott.net

Прокуратурата съобщи, че разследва участието на голямата американска консултантска компания McKinsey в последните две президентски кампании на президента Еманюел Макрон.

Централата на партия Renaissance ("Възраждане") е била претърсена вчера, докато във вторник обиск е извършен и в парижките офиси на McKinsey, съобщи вестник Le Parisien, позовавайки се на изявление на Националната финансова прокуратура.

Използването на консултантски компании от правителствата на Макрон се разследва от март, след като френският Сенат заключи, че през първия му мандат публичните разходи за консултанти са се увеличили повече от два пъти.

„Нормално е съдебната власт да разследва свободно и независимо, за да хвърли цялата светлина върху тази тема“, каза говорител на Renaissance пред AFP и увери, че партията остава на разположение на прокуратурата, предоставяйки "цялата полезна информация за кампаниите". McKinsey също потвърдиха претърсването на офисите им и заявиха, че "сътрудничат напълно на властите".

Двете разследвания са в ход от октомври и разглеждат възможно фалшиво осчетоводяване в отчетите на предизборните кампании и фаворизиране на консултантски компании, съобщава AFP. Тъй като в предизборната кампания на Макрон през 2017 г. са работили и неплатени доброволци от McKinsey, прокуроратурата проучва дали зад това няма скрити разходи, както и последвали изгодни договори с френското правителство.

Министърът на финансите Бруно Льо Мер призна миналия месец, че в миналото е имало „ексцесии“ с консултантски договори, но са били „коригирани“.

Според доклад на комисия на френския Сенат, миналата година на консултантски фирми са били платени рекордните над един милиард евро. Отбелязва се също, че McKinsey използват фискални стратегии, които позволяват на американската компания да не плаща корпоративни данъци във Франция. Обект на проверка са и няколко консултантски договора по време на кризата с Covid-19, възложени при „проблематични“ обстоятелства, съобщи вестник Le Monde в понеделник, позовавайки се на поверителен доклад.

Прокуратурата не е посочила публично президента или неговите предизборни екипи като обекти на разследването, но още през ноември Еманюел Макрон заяви, че не се страхува от нищо и многократно защити консултантските договори на правителството си. Ако прокуратурата иска да го разпита, ще трябва да изчака до 2027 г., кокато изтича президентският му мандат и съответният имунитет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: