Германия ограничава осветлението, за да се справи с кризата с доставките на газ от Русия

Германия ограничава осветлението, за да се справи с кризата с доставките на газ от Русия Снимка: https://pixabay.com/

Компаниите за комунални услуги, домоуправители и жилищните комитети в цялата страна започнаха да ограничават потреблението на електроенергия и да налагат рестрикции на жителите

Това съобщава Financial Times.

Както отбелязва вестникът, рязкото увеличение на цените на газа, провокирано от намаляването на доставките от Русия, доведе до там, че в най-голямата икономика в Европа възникна енергийна криза в мащаб, какъвто страната не е виждала от 1973 г. Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви във вторник, че ситуацията на газовия пазар е "трудна" и че правителството не може да гарантира, че няма да се влоши.

„Трябва да сме подготвени за това, че ситуацията ще стане критична“, каза той. Според министъра, той вече прекарва по-малко време в банята, затова призова всички граждани да започнат да пестят електроенергия. И призивът му бе чут.

В четвъртък най-големият собственик на жилищни имоти в Германия, Vonovia SE, обяви, че ще понижи температурата в системите за централно отопление до 17 градуса по Целзий. 


Според компанията това ще намали разходите за отопление с 8%. В саксонския град Диполдисвалде местната жилищна асоциация отиде още една крачка напред, като наложи ограничения върху подаването на топла вода. Душове  вече могат да се вземат между 4 и 8 сутринта и от 11 до 13 часа. Всичко това се прави, за да се "спести нещо за зимата".

От мерките в други региони на страната:

В района Lahn-Dill близо до Франкфурт местните власти ще започнат да спират топлата вода в училищата и фитнес залите от средата на септември, което според тях ще намали разходите със €100 000.

В Дюселдорф властите временно затвориха огромния   басейн Muenster-Therme. В Берлин водата във външните басейни е охладена с 2 градуса, а в Кьолн от 23 часа уличното осветление работи на 70% от пълния си капацитет.

На свой ред ръководителят на Германската асоциация на градовете Хелмут Деди каза, че "цялото общество" трябва да намали потреблението на електроенергия, да започне да пести през лятото.

Неговите предложения за икономии включват изключване на светофарите през нощта, спиране на топлата вода в общинските жилища, музеи и спортни съоръжения, спиране на осветлението на исторически сгради и ограничаване на използването на климатици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: