Британците се канят да се отправят в околоземна орбита

Британците се канят да се отправят в околоземна орбита Снимка: You Tube

Великобритания се готви за първото в историята орбитално изстрелване от своя територия, съобщи Еuronews. Космодрумът-летище е разположен в Уелс.

Ракетата е прикрепена към самолета-носител-"Боинг-747", който ще я изстреля на височина 15 км. Този метод налага сериозни ограничения върху масата на полезния товар,но затова пък няма нужда да се изграждат обемни пускови площадки и съответстваща инфраструктура и може да се избира, в определени граници, ширината на изстрелването.

Компанията Virgin Orbit вече е изпробвала този метод на космически изстрелвания в САЩ. Засега ракетите се правят единствено в Калифорния, но впоследствие се планира те да бъдат сглобявани на място във Великобритания.

Полезният товар е 9 микросателита. Клиентите са няколко частни компании, както и британските военни, и разузнаването. Така че, в случай на успех, това ще бъде и първото комерсиално изстрелване от територията на Западна Европа.

Засега стартът е насрочен за късно тази вечер; а ако времето е лошо, той може да бъде отложен. В компанията заявиха, че предвид важността на събитието, предпочитат да се презастраховат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: