Shell ще плати $ 16 милиона на четирима нигерийски фермери и техните общности

Shell ще плати $ 16 милиона на четирима нигерийски фермери и техните общности Снимка: theatlantic.com

Сумата е договорена чрез споразумение между петролния гигант и движението Friends of the Earth („Приятели на Земята”), като компенсация за щетите, причинени от петролни разливи вследствие течове от нефтопроводи на Shell.

В съвместно изявление на двете страни се казва, че обезщетението е договорено на основата на „непризнаване на отговорност”, уточнява ВВС. Петролните разливи, предмет на споразумението, са се случили между 2004 г. и 2007 г. и  Shell  твърдеше, че течовете са в резултат на саботаж. Финансовата компенсация започна да се обсъжда след решение на нидерландския съд от миналата година, което постанови, че нигерийският клон на Shell е отговорен за щетите от разливите.

„Благодарение на това обезщетение можем отново да изградим нашата общност. Можем да започнем да инвестираме отново в нашата жизнена среда“, каза пред ВВС Ерик Ду, син на един от фермерите, които са започнали делото през 2008 г., заедно с нидерландския клон на Friends of the Earth. Процесът привлече световно внимание и предизвика масови протести срещу Shell.

Въпреки че размерът на компенсацията не е огромен, това развитие се разглежда като крайъгълен камък в борбата на екологичните активисти и селските общности в района на делтата на Нигер, пише кореспондентът на ВВС Ишак Халид. Петролната индустрия на Нигерия е основен източник на екологични щети и замърсяването с нефт продължава да уврежда здравето и поминъка на мнозина в района.

Четиримата фермери, които са започнали съдебния процес, в това число – племенен старейшина, са разкрили как течовете от подземните нефтопроводи са коствали прехраната на общностите им, замърсявайки земята и водните басейни. В процеса на дългото съдопроизводство двама от ищците са починали, но синовете им са поели делото вместо тях.

Освен компенсация, миналогодишното съдебно решение задължи Shell да създаде система за ранно откриване на течове и според съвместното изявление на петролната компания и Friends of the Earth, такава вече е инсталирана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: