САЩ предприемат стъпки към равенство пред закона за всички

САЩ предприемат стъпки към равенство пред закона за всички Снимка: navytimes.com

Главният прокурор Мерик Гарланд е инструктирал федералните прокурори да премахнат някои несъответствия в начина, по който се третират престъпления, свързани с наркотици.

Двупартийна експертна група в Конгреса вече работи по новите законови формули. Исканата промяна е победа за защитниците на реформата в наказателното правосъдие, което ползвайки 40-годишни разпоредби, допуска непропорционално лишаване от свобода на чернокожи американци, замесени в наркопрестъпления. 

Другата промяна е насочена към привеждане в съответствие на наказанията, свързани с различните деривати на кокаина. Така например, в сега действащото законодателство за престъпления, включващи крек, се налагат 18 пъти по-дълги срокове затвор, отколкото за тези, свързани с кокаин на прах, като препоръката е първите да се намалят

Промяната отново се основава на социални съображения, тъй като крекът се смята за дрога на бедните, докато материално задоволените слоеве от американското общество използват предимно кокаин на прах.

Правозащитниците приветстваха посоката на промените, но някои законодатели в Конгреса предупредиха, че меморандумът може да усложни текущите законодателни усилия за справяне с тежкия проблем, посочва Reuters.

Все пак инструкциите препоръчват да се запазят наказанията, включващи задължителни минимуми за престъпления с утежняващи обстоятелства, като участие в организирана престъпна група, въоръжени сблъсъци и жертви.

Новите законови разпоредби влизат в сила след 30 дни и не се прилагат със задна дата. Критиците им коментират, че промените са "козметична демокрация" и ще превърнат правораздаването в механично "гонене" на статистики. 

Предвид все по-тежките престъпления, свързани с употребата, разпространението и трафика на наркотични вещества в САЩ, новото законодателство определено ще минира основни принципи на правосъдието, казват теоретици на юриспруденцията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: