Прелюбодейците в Индонезия ще влизат в затвора

Прелюбодейците в Индонезия ще влизат в затвора Снимка: opindia.com

Като прелюбодеяние новото законодателство третира сексуалните отношения без брак, или извън него.

Новият наказателен кодекс е одобрен от парламента на Индонезия и предвижда за нарушителите на сексуалните ограничения до една година затвор.

„Моралните” изисквания забраняват на неженени двойки да живеят заедно и да правят секс. Като закононарушение се третират и извънбрачните връзки. Очаква се партньорът или родителите на дадено лице да го докладват за подобни „престъпления”. Законът ще се прилага както за индонезийци, така и за чужденци

„Моралните” разпоредби на кодекса подкопават човешките права и насърчават насилие срещу жените, хората с нетрадиционна сексуална ориентация и етническите малцинства, казват критиците на закона, издигайки подобни лозунги на възникналите около сградата на парламента малки протести – за разлика от масовите вълнения през 2018 г., когато работата по новия наказателен кодекс започна с обявяването на предбрачния секс за престъпление.

Noa indonesia
2018 г., протест в Джакарта срещу забраната на предбрачния секс, снимка - uchicagogate.com

Новото законодателство, което ще влезе в сила след три години, включва още забрана да се говори срещу президента и официалната държавна идеология. Шест закона ще се борят срещу богохулството, включително вероотстъпничество, т.е., отказ от религия. Незаконни се оказват и атеистичните убеждения, особено ако приканват някого да стане невярващ. 

Според правозащитници тези клаузи означават потискане на политическото изразяване и ограничаване на религиозната свобода. Законодателите обаче казват, че кодексът толерира актове от „обществен интерес” като свободата на словото и правото на протести - разбира се, когато не се отнасят до останалите рестрикции.

От Human Rights Watch (HRW) – Азия заявиха днес пред ВВС, че новият кодекс е „катастрофа” за човешките права и „огромна неуспех за страна, която се опитва да се представи като модерна мюсюлманска демокрация“. Правозащитниците посочиха, че в Индонезия милиони двойки живеят без брачни свидетелства „особено сред коренното население или мюсюлманите в селските райони“. Хората там се женят на традиционни религиозни церемонии – и според новия наказателен кодекс теоретично са закононарушители, изправени пред риск от затвор

HRW - Азия са изследвали влиянието на подобно законодателство, регулиращо секса и връзките в страни от Персийския залив. Събраните данни сочат, че под ударите на рестрикциите попадат основно жените, докато сходни „престъпления” на силния пол в повечето случаи се подминават. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: