Средната цена на руския петрол падна под "западния таван"

Средната цена на руския петрол падна под "западния таван" Снимка: abc17news.com

Между 15 ноември и 14 декември 2022 г. руският петрол Urals се е продавал за $57,49 за барел, или 419,7 долара за тон.

Това съобщава на сайта си руското министерство на финансите. „Таванът“ на цените на руския петрол влезе в сила от 5 декември 2022 г., и е определен на $ 60 за барел. Така западната коалиция вече постигна очаквания резултат: руският петрол се продава с $ 2,51 по-малко от установения праг. 

В случай, че партида петрол, изпратена от руско пристанище, бъде продадена на цена, по-висока от тази стойност, западните компании нямат право да обслужват такава доставка, като не предоставят брокерски, логистични, финансови, застрахователни и други услуги.

През ноември средната цена на петрола Urals беше $ 66,47 долара за барел, като по този начин за двете седмици на декември цените на руския петрол паднаха с 14,5%. През ноември 2021 г. руският петрол се търгуваше за 78,32 долара за барел. 

Спадът на средната цена на руския петрол неминуемо ще се отрази на приходите на Русия. Както следва от съобщението на Министерството на финансите на Руската федерация, от 1 януари износното мито върху петрола веднага ще падне с $ 26,6 и ще възлиза на $16,7 за тон, т.е., 62,78% спад. Със същата динамика ще падат и митата върху петролните продукти.

Средната цена на руския петрол се доближава до критична граница за бюджета. Руското финансово ведомство посочи още през септември, че минималната приемлива цена на петрола за Русия е $ 50 за барел, но само ако нивото на производство в страната се запази на 11 милиона барела на ден. 

Повечето анализатори обаче очакват значително намаляване на производството на петрол в Русия през 2023 г. - от дневен добив на 11,2 милиона барела, до очакваните от експертите 9 милиона барела през 2023 г. Такава е и прогнозата на Международната агенция по енергетика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: