В Унгария се увеличава броят на кражбите в супермаркетите

В Унгария се увеличава броят на кражбите в супермаркетите Снимка: https://pixabay.com/

Крадат се главно ябълки и картофи

В Унгария, както и в много други европейски страни, зачестиха случаите на кражби в супермаркети и магазини за тютюневи изделия

Хората не се смущават дори от наличието на камери за видеонаблюдение в магазините. По данни на унгарската полиция през първите 10 месеца на изминалата година в цялата страна са регистрирани около 8400 такива кражби.

Търговците казват, че причината е ясна: покачването на цените. Месните продукти са поскъпнали с 40% за година, а млечните - със 75%.

Золтан Сипошеди, Euronews: „Ако по-рано хората крадяха само скъпи продукти, каза пред Euronews един от продавачите в супермаркет в Будапеща, сега пенсионерите крадат ябълки или картофи.

Най-много кражби са регистрирани в столицата. Според представител на веригата супермаркети СВА, сега се е  променил не само броят на кражбите, но и начините, по които се извършват. Понякога крадецът заплашва продавача с хладно оръжие или влиза в битка с охраната.

Големите вериги бързо реагираха на негативната тенденция, по-специално те инсталираха аларми на опаковките на голям брой стоки. Не е необичайно и инсталирането на "табла на срама", поставени на входа на супермаркетите, за да предупреждават потенциалните крадци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: