Осемгодишна присъда за германски адвокат, създал схема за данъчни измами

Осемгодишна присъда за германски адвокат, създал схема за данъчни измами Снимка: nasdaq.com

Сезонът на делата срещу финансови измами в Германия изглежда е в разгара си.

След като правосъдието се захвана с фалиралата разплащателна компания Wirecard, сега съдът в Бон осъди 72-годишният Хано Бергер на осем години затвор, с обвинението, че бившият данъчен инспектор е организирал една от най-големите следвоенни измами в страната. 

Бившият данъчен съветник, наричан „мозъкът на измамата Cum-Ex”, ограби милиарди евро от много държавни хазни и забърка в тези измами някои от най-големите имена на Уолстрийт, припомнят световни и европейски медии. Бергер беше признат за виновен по три обвинения за утежняващо укриване на данъци, съобщи вчера окръжният съд в Бон. Освен затвор, съдиите искат от Бергер и € 13,7 милиона.

Най-печелившият данъчен адвокат на времето си в Германия, през 2012 г. Бергер избяга в Швейцария, но през февруари тази година беше екстрадиран. Той е подсъдим и по друго дело в Германия, така че ако и там бъде осъден, престоят му зад решетките вероятно ще се удължи.

Така наречената измама „Cum-Ex” се възползва от закони, които изглежда са позволявали дублиране при възстановяването на данъци върху дивиденти – финансова процедура, която за няколко години източи огромни количества държавни приходи. За участие в процеса Германия разглежда повече от 1600 заподозрени от цялата финансова индустрия и банки като Morgan Stanley и JP Morgan.

Бергер беше ключов играч в Cum-Ex, съветвайки богати инвеститори как да използват стратегията, ограничена до около 2005 г. в междубанкова търговия. Действията му бяха широко обсъждани по време на първия германски процес Cum-Ex в Бон, който доведе до осъдителни присъди на двама бивши инвестиционни банкери. 

Един от бившите му помощници сътрудничи на прокуратурата и разказа пред съда за ролята на Бергер в сделките. Въз основа на тези показания и банкови документи, прокурорите обвиниха Бергер в организиране на данъчни измами, които са източили € 278 милиона от германските данъкоплатци. 

Бергер призна, че е трябвало да обърне по-голямо внимание на писмо от финансовото министерство от 2009 г., което изразява загриженост относно „схемата за данъчна оптимизация“, но отхвърли обвиненията в данъчни измами. Бившият данъчен експерт настоява, че някои транзакции са били законни по времето, в което са извършени. Един от адвокатите му каза, че Бергер ще проучи присъдата, преди да реши следващите си стъпки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: