Въпрос за $ 1 милиард може да донесе на Тръмп присъда за измама

Въпрос за $ 1 милиард може да донесе на Тръмп присъда за измама Снимка: mashable.com

Част от сумата е цената на имението му Мар-а-Лаго във Флорида, припомня ВВС

Тръмп го нарича "Мона Лиза на имотите”, а брокер-експерт, свидетел на защитата на Тръмп, определи настоящата му пазарна стойност дори „над $ 1 милиард”. За мнозина обаче, оценката е неприемлива – както е била и преди 10 години, когато The Trump Organization „надува” стойността на активите си (в т.ч. Тръмп Тауър на Пето авеню в Ню Йорк, голф курорти и имението Мар-а-Лаго) до $ 2 милиарда, за да постигне по-добри лихви при вземане на кредити, 

Според главния прокурор на Ню Йорк, по този начин, за 10 години бизнесът на Тръмп си е „спестил” повече от $ 150 милиона.  Процесът за тази измама срещу него, двамата му големи сина и The Trump Organization вече е към края си, но още преди да започне, съдия демократ посочи, че финансовите документи в основата на обвиненията „очевидно съдържат измамни оценки, които обвиняемите са използвали в бизнеса, представяйки един фантастичен, а не реален свят”.

Очакваше се днес бившият президент да се върне на свидетелската скамейка, но в публикация в социалните медии в неделя вечерта Тръмп обяви, че няма какво повече да каже по „политически мотивирания” според него случай. Освен това, Тръмп е обиден от съмненията в стойността на Мар-а-Лаго: „Те твърдят, че струва само $ 18 милиона, докато цената му е 50 до 100 пъти по толкова“.

Реалността на стойността на Maр-a-Лаго не е ясна. Историческият имот в Палм Бийч, построен през 1927 г., има нотариални ограничения, което означава, че може да се използва само като частен клуб. От всички имоти, които притежава, Мар-а-Лаго е мястото, където Тръмп общува с богатите и могъщите и където след напускането на Белия дом е крил класифицирани документи, намерени при обиск в една от мраморните бани на имението.

Последният счетоводен експерт на защитата и професор от Нюйоркския университет, каза пред съда, че във финансовите документи има грешки, но няма измама или умисъл. Според специалиста, тези „декларации за финансово състояние“ са просто „отправната точка“, която банки и кредитори използват за оценки, а „оценките са субективни“.

Точно това твърди и Тръмп - на банките просто не им пука, защото са направили пари. „Нито една банка не е пострадала“, каза той в началото на процеса, докато прокуратурата се опитва да докаже загуби в резултат на умишлена измама.

Според адвокат, специализиран в търговски спорове, основният проблем в случая на Тръмп е, че „съдията вече е установил, че всички най-важни документи са фалшиви“. При най-лошия сценарий, Тръмп, синовете и организацията му ще получат забрана да упражняват бизнес в Ню Йорк и глоби от поне $ 250 милиона. The Trump Organization може да бъде заставена да предаде контрола на синдик, назначен от съда, или в крайна сметка да се принуди да продаде някои от най-емблематичните си притежания, дори Мар-а-Лаго. Сега решението е в ръцете на съда, а присъдата се очаква през януари 2024.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: