САЩ с революционен пробив в термоядрения синтез

САЩ с революционен пробив в термоядрения синтез Снимка: The Moscow Times

Учени от Ливърморската национална лаборатория в Калифорния за първи път получиха при термоядрен синтез повече енергия от изразходваната в реакцията.

Резултатите от експеримента, проведен през последните две седмици, са предварителни - учените все още правят окончателни изчисления. Но три запознати източника, казаха пред Financial Times, че реакцията е произвела 2,5 мегаджаула енергия; т.е., почти 20% повече от изразходваните 2,1 мегаджаула.

Лабораторията в Ливърмор възприе по-различен подход от традиционната реакция на термоядрен синтез. В т. нар. „инерционен ядрен синтез”, горивото - плазма от водородни изотопи на деутерий и тритий - се задържа чрез специално създадено магнитно поле и се нагрява с лазер до температура, по-висока от тази на Слънцето. Това провокира сливането на атоми и в резултат освобождава енергия. Ливърморската лаборатория разполага с най-мощния лазер в света.

Реакцията на темоядрения синтез, за ​​разлика от ядреното делене, не произвежда радиоактивни отпадъци. Получената енергия е чиста, без емисии на въглероден диоксид.

Успехът на експеримента в Ливърморската лаборатория беше потвърден и пред Bloomberg от източник, запознат с изследването. Според два източника на FT нетният добив на енергия е неочаквано висок и дори е повредил някои диагностични уреди, което усложни анализа на резултатите.

„Ако това се потвърди, ще станем свидетели на исторически момент“, каза Артър Терел, автор на The Star Builders, книга за историята на синтеза. 

JET nuclear fusion reactor shatters record for energy production | Engadget
Еurofusion jet, снимка - engadget.com

През октомври Financial Times съобщи и за подобно постижение на европейските учени. Екип на консорциума Eurofusion успя да произведе 59 мегаджаула в петсекундна самоподдържаща се реакция в Оксфордския реактор Joint European Torus (JET). 

JET, където работят представители на страните от ЕС, Швейцария, Великобритания и Украйна, е основана през 1978 г. Това е най-голямата в света тороидална камера с магнитни намотки - реактор за контролиран термоядрен синтез (токамак), който работи в момента. Във Франция с международно участие и инвестиции от над $ 20 милиарда, се изгражда токамакът ITER, който ще измести окфордския JET от първото място в света.

До неотдавна експерименти с термоядрен синтез се извършваха в обществени лаборатории, но през последните години частни компании се включват активно в изследването и разработването на свързани технологии, основно в производството на електроенергия. Оксфордският стартъп First Light Fusion например използва техника, подобна на тази в Ливърморската лаборатория. 

До юни тази година стартиращи компании в сектора набраха $2.83 милиарда инвестиции. Някои от тях казват, че могат да изкарат на пазара евтино чисто електричество още през 2030 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: