Роботите в Китай лишават хората от работа и добро заплащане

Роботите в Китай лишават хората от работа и добро заплащане Снимка: newamerica.org

Икономически анализатори констатират, че последствията от автоматизацията на китайската промишленост са по-малко участие на работната сила в производството, по-малка трудова заетост и по-малко заплащане, пише The Register.

Изглежда също, че паралелно с автоматизацията на трудовите процеси се увеличават семейните дългове, като същевременно се отчита малко намаляване на раждаемостта, нараснало безразличие и ограничаване на средствата при грижите за родените вече деца. 

Изследването, озаглавено „Как работниците и домакинствата се приспособяват към роботите? Доказателства от Китай“, е дело на учени от университетите в Питсбърг (САЩ), Торонто (Канада) и пекинския Tsinghua University. Авторите му анализират ефектите от въвеждането на роботи в промишлеността върху работниците и техните семейства

Изследването ползва официални данни, свързани с призива на китайския президент Си Дзинпин от 2014 г. за революция в роботиката с цел стимулиране на производството. В резултат на това, петгодишният план на Китай за периода 2016 - 2020 г. включваше милиарди юани за ускоряване на автоматизацията.

Китай е първи в света по количество индустриални роботи (приблизително 943 200 единици), но изостава от по-напредналите икономики като брой роботи на глава от населението, отбелязват авторите. Според Международната федерация по роботика, с най-много роботи на 10 000 служители са Южна Корея, Сингапур, Япония, Германия и Швеция, следвани от Хонконг, САЩ, Тайван и Китай.

Изследователите отбелязват, че инвестициите в роботи могат да помогнат на Китай да увеличи производителността на фона на нарастващите разходи за труд, засилващата се международна конкуренция и застаряващото население. Автоматизацията обаче засяга икономическите перспективи на стотици милиони китайски работници в производството и други сектори.

Позовавайки се на документ от 2016 г., изследването посочва, че подходящи за автоматизация са цели 77% от китайските работни места. Като пример се посочва компанията Foxconn (производител на iPhone за Apple с централа в Тайпе), която в периода  2012 г. - 2016 г. е заменила с роботи над 400 000 работни места.

Според изчисленията на учените, въвеждането на един робот увеличава риска един китайски работник да бъде уволнен с 1 процентен пукт, като същевременно намалява шансовете му да бъде нает отново с 6 процентни пункта и увеличава с повече от 5 процентни пункта средната стойност на безработицата в страната. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: