В Унгария съобщиха за критична ситуация с доставките на горива

В Унгария съобщиха за критична ситуация с доставките на горива Снимка: https://pixabay.com/

Унгария е изправена пред критични прекъсвания в доставките на гориво в страната, съобщиха западни медии във вторник, цитирайки MOL, най-голямата петролна и газова компания в Унгария

"MOL продължава да изпълнява задачата да осигури безопасни доставки на собствените си продукти. Въпреки това, в настоящите условия е невъзможно да се задоволи напълно пазарното търсене без увеличаване на вноса", се казва в изявление на MOL.

От MOL отбелязаха, че се опитват да увеличат доставките на продукти от завода си за преработка в Словакия, но са достигнали границата на възможностите си. Компанията увеличава и мащаба на нефтопреработката в завода на река Дунав, който в момента работи с 50-55% капацитет. Преминаването на завода към пълноценна работа обаче ще отнеме около две седмици.

Медиите припомнят, че преди около година унгарското правителство постави лимит на цените на бензина и дизела, които се освобождават за собственици на лични автомобили, фермери и таксиметрови шофьори. В резултат на това чуждестранните компании намалиха доставките на гориво за Унгария. Таванът на цените изтича през декември и тогава правителството трябва да реши дали да го удължи въз основа на данните на MOL за това дали компанията може да осигури доставки на гориво за страната.

Търсенето на гориво обаче се увеличи и през уикенда много жители започнаха активно да го купуват и се запасяват. Преди ден от MOL съобщиха, че забелязват недостиг на гориво в почти всички свои бензиностанции.

Вчера унгарското правителство е премахнало тавана на цените на бензина поради недостига на гориво, произтичащ от санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу руския петрол, заяви Гергели Гуияш, ръководител на кабинета на унгарския министър-председател. Самият премиер Виктор Орбан вчера, 6 декември, подписа заповед за премахване на ограниченията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: