АИКБ: "България в Шенген" - национална и европейска кауза

АИКБ: "България в Шенген" - национална и европейска кауза Снимка: wikimedia.org

"Оставянето на България извън Шенгенското пространство и особено - отделянето от Румъния и Хърватия, е триумф на двойните стандарти в европейската политика"

Изключването на България от Шенгенското пространство е грешка с организационни, технически, обществени и политически измерения, смятат от Асоциацията.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпрати писмо до отговорните български институции и до медиите с призив да обединят усилия в името на националната и европейска кауза „България в Шенген“ за организирани действия по информиране на всички европейски институции за положените от нас усилия, за да ги убедим в несъстоятелността на мотивите на Нидерландия относно отхвърлянето на България.

"Оставянето на България извън Шенгенското пространство и особено - отделянето от Румъния и Хърватия, е триумф на двойните стандарти в европейската политика. Това е ход, който игнорира системно полаганите от обществото ни усилия за възходящо развитие, включително работата ни по защитата на границата, борбата с корупцията и сивата икономика", се казва в изявлението.

От Асоцицията предлагат конкретни действия, за да се убеди ЕС, че изключването на България от Шенгенското пространство е грешка с организационни, технически, обществени и политически измерения:

  • Извикване на българския посланик в Хага за консултации в България – като символично, но решително действие, показващо, че България не може да бъде „възпитавана“ по този начин и че е готова да се учи от „Стара Европа“, но не точно на различните форми на политическа корупция;
  • България да планира реципрочно отношение към едни или други интереси на кралство Нидерландия в рамките на ЕС и извън него, както и ползването на правото си да прилага всички предвидени в Договорите за ЕС инструменти;
  • Българските власти и социални партньори да разгледат възможностите за ползване на „мека сила“ под формата на разясняване, че българските граждани не са длъжни да допринасят за обогатяването на нидерландското общество с човешки ресурси, студенти и туристи - без да се разпалва истерия, но и без да се рекламират работни места в Нидерландия, нито да се толерират лобистки усилия за насърчаване на достъпа на нидерландски фирми до български обществени поръчки. Не е задължително и да се препоръчва учене в нидерландските университети, нито да бъдат хвалени туристическите дестинации в Нидерландия;
  • България да не премълчава за случаите на нарушения на човешките права, извършвани от базирани в Нидерландия транснационални компании, нито за „затварянето на очите“ на нидерландската дипломация по случаи на нарушаване на човешките права от не дотам демократични политически режими, които партнират на такива компании.

 

"Българското общество очаква от властите в България адекватни действия, а не празнословие. АИКБ напомня, че Европа внимателно следи всичко, което става в държавата ни и че изостреният тон на множеството предизборни кампании през последните две години също играе ролята на спирачка по пътя ни към Шенген. При това не бива да се забравя, че времето тече изключително бързо. Като абсолютен минимум следва да се настоява за незабавното приемане на България в Шенгенското пространство по въздух и ясна пътна карта за приемането й и в останалите аспекти на пространството – най-късно през 2023 г.", заключава в писмото председателят на УС на АИКБ Васил Василев. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: