Какво вино да пиете по време на карантина - съвет от експери

Какво вино да пиете по време на карантина - съвет от експери Снимка: www.pixabay.com

Онлайн продажбите на алкохол са се увеличили с 387% за седмицата, приключваща на 11 април 2020 г.

Докато сме в изолация по време на пандемията, все повече се обръщаме към напитките. Онлайн продажбите на алкохол са се увеличили с 387 процента за седмицата, приключваща на 11 април, според Nielsen.

Не можем да оспорим, че чаша страхотно вино доставя доза комфорт. Вместо да посягате към обичайното си червено вино, изпробвайте нещо ново. За да ви помогнем да намерите "карантинното" си вино, ви предлагаме селекцията на винени експерти от цял свят:

ADRIANO LO GRASSO, MANAGER, THE RESTAURANT AT AUBERGE DU SOLEIL, NAPA

Избор на вино: La Chapelle Gordonne Rosé, Côtes de Provence, Франция

Защо трябва да го пиете: "Розето наистина представлява лято в чаша. Леко, пивко и се съчетава добре с всички видове свежи сезонни ястия. С кимване към френските ни корени, препоръчваме La Chapelle Gordonne от Прованс. То е свежо, сухо, елегантно и добре балансирано с достатъчно плодов аромат и киселинност. Това е идеалния избор да се насладите на обяда си или да го отпиете по залез".

Избор на вино: Schramsberg Brut Rosé, Napa Valley

Защо трябва да го пиете: "Една от любимите ни перли е Schramsberg Brut Rosé. Състав предимно от пино ноар от Северния бряг, с малко шардоне, той е един освежаващ аперитив. Ярък, ароматен и универсален за консумация с множество ястия. А прекрасният му оттенък на цвят бледа сьомга е изключително красив в чашата. Това е чудесен избор за специален повод или винаги, когато моментът изисква да празнувате". 

Рим Кавалиери, хотел Waldorf Astoria

La Pergola

 ROME CAVALIERI, A WALDORF ASTORIA HOTEL

HEINZ BECK, CHEF, LA PERGOLA В ROME CAVALIERI, WALDORF ASTORIA HOTEL

Избор на вино: Omina Viognier Linea Ars Magna, Лацио, Италия

Защо трябва да го пиете: "Това бяло вино е леко за небцето. Съчетава се добре с обикновени, домашно приготвени ястия, независимо дали говорим за риба, бяло месо или зеленчуци." 

Хотел Fullerton Bay, Сингапур

La Brasserie

 THE FULLERTON BAY HOTEL SINGAPORE

SIVANANDAN VEERIA, BEVERAGE MANAGER, LA BRASSERIE AT THE FULLERTON BAY HOTEL SINGAPORE

Избор на вино: Chêne Bleu Le Rosé

Защо трябва да го пиете: „Нов мой любимец е Chêne Bleu от бутиково имение във Франция. Имението е разположено в манастир, който е на около 500 години и реновиран през 90-те години на XX век. Вината от лозята му са биосертифицирани с етикета на Ecocert и се произвеждат, като се използват естествени обработки и биодинамични принципи.

„Освен като винарна от световна класа, произвеждаща върхови червени  вина, Chêne Bleu произвежда невероятно розе. То е смесица от типичното за Южна Франция грозде - греначе, сира и маврут".

„Ароматът е богат и интензивен с красиви нотки на малина и касис, смесени с нотки на грейпфрут и липа. Вкусът е изключително балансиран и свеж - както богат, така и елегантен. Дългите цитрусови нотки носят много приятен и необичаен завършек на роза."

Hôtel de Paris Monte-Carlo

Le Grill

 HÔTEL DE PARIS MONTE-CARLO

PATRICE FRANK, HEAD SOMMELIER, HÔTEL DE PARIS MONTE-CARLO

Избор на вино: Château de Rouillac 2018

Защо трябва да го пиете: „Със слънчевите дни, които ви посрещат на Френската Ривиера, идва удоволствието и от дегустацията на бели вина. Едно от тях е Château de Rouillac 2018, направено от сорта грозде сувиньон и който по време на отлежаването му престоява 30% от времето в бъчви.

„Ароматът е много фин с хубави нотки на цитрус и цветя. Има жасмин и портокалов цвят. Целият аромат е подкрепен от нотки на ванилия. Вкусът е сладък, богат и много добре балансиран. Финалът поднася приятна свежест."

MGM Resorts International

Jason Smith

 MGM RESORTS INTERNATIONAL

JASON SMITH, MASTER SOMMELIER AND EXECUTIVE DIRECTOR OF BEVERAGE, MGM RESORTS INTERNATIONAL 

Избор на вино: Morgadío Albarino, Rias Baixas 2017

Защо трябва да го пиете: „Това вино от северозападния бряг се прави от 100 процента албарино, най-вкусното бяло грозде в Испания. То е светло и свежо, идеално за почивка в градината или за съчетаване с ароматно ястие с морски дарове, особено с паеля".

Ейдриън ХюстънL’Ecrin at Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel

XAVIER THUIZAT, WINE DIRECTOR AND HEAD SOMMELIER, HÔTEL DE CRILLON, A ROSEWOOD HOTEL IN PARIS

Избор на вино: Sant Armettu Corse-Sartène Burghese 2018

Защо трябва да го пиете: „По това време, когато сме затворени в домовете си, препоръчвам вино, което предизвиква усещане за странност. По-конкретно, бих препоръчал това вино, тъй като вдъхновява и напомня за духа на лятото с пътуване до Корсика в Средиземноморието. Буржеското вино предлага много оригинален аромат с нотки на аромат на праскови и цитруси и оставя впечатляващ вкус по езика."

Малката нела

Chris Dunaway

 THE LITTLE NELL

CHRIS DUNAWAY, WINE DIRECTOR, THE LITTLE NELL IN ASPEN

Избор на вино: Marcel Lapierre Morgon Beaujolais 2018

Защо трябва да го пиете: „В тази епидемична обстановка не искате да харчите прекалено много за вино, но все пак бихте искали да заложите на изключително многостранно вино. Обичам вината от Лапиер заради това колко ярки, свежи, копринени и пикантни могат да бъдат. Изключително ароматно е, но и се съчетава добре с голямо разнообразие от ястия, от нещо толкова просто като пиле до по-приключенски ястия като корейски бо сам."

Колаж

Collage

 HILTON WORLDWIDE

SATORU MORI, EXECUTIVE SOMMELIER, COLLAGE AT CONRAD TOKYO

Избор на вино: Louis Roederer Brut Nature Blanc Philippe Starck 2012

Защо трябва да го пиете: „Louis Roederer беше избран за най-любимата марка шампанско в света през 2020 г. от английското специализирано списание Drinks International. Избирам това шампанско, особено Brut Nature, както го наричат ​​"най-модерното". То е идеално за пиене, докато сте у дома. Чистият и елегантен вкус е универсален за всяко ястие.“

MGM Макао

Imperial Court

 MGM MACAU

EXPERTS AT IMPERIAL COURT AT MGM MACAU

Избор на вино: 2015 Niepoort Tiara, Долината Дору

Защо трябва да го пиете: „През лятото нищо не е така елегантно и жизнено като бялото вино от премиерския регион на Португалия, долината Дору. Произведено от легендарния Дирк Нипоорт, един от най-големите винопроизводители на Португалия, с различни местни гроздови видове, това вино излъчва невероятна сложност и голяма дълбочина. С дълга и хладна ферментация в бъчви, която придава деликатни слоеве аромат, минералност, флорална и плодова нотка". 

„Освен това човек би се изненадал от жизнеността на това вино. Някои реколти надхвърлят 10 или 15 години и имат изключително добър вкус с щедри аромати.“

Рафаел Гра

Raphael Gras

 INTERCONTINENTAL DANANG SUN PENINSULA RESORT

RAPHAEL GRAS, HEAD SOMMELIER, LA MAISON 1888 AT INTERCONTINENTAL DANANG SUN PENINSULA RESORT IN VIETNAM

Избор на вино: Cap Royal de Château Pichon Longueville Baron, Bordeaux Supérieur 2016

Защо трябва да го пиете: „Известното Cap Royal de Château Pichon Longueville Baron е червено вино от Бордо Супериор. С интензивен рубинен цвят и възхитителен аромат, заобиколен от леки подправки, той е жизнено и енергично вино. Това е моето вино, което мога да комбинирам лесно с много видове ястия".

Стаята за тесни вина

The Narrows Steakhouse

 SHORE LODGE

JAMES GALL, FOOD AND BEVERAGE DIRECTOR, SHORE LODGE IN MCCALL, IDAHO

Избор на вино: Emmolo Merlot, Napa Valley 2017

Защо трябва да го пиете: „Мерло Emmolo Napa Valley е чудесен вариант със смели, пищни аромати, които ще стимулират сетивата ви. Това мерло има структура с богати горски аромати, съчетани с копринено-гладка текстура. Не се изисква обилно ястие като пържола или печено говеждо месо, за да се насладите на бутилка или чаша от Emmolo Merlot". 

Избор на вино: Mt. Jefferson Cuvée Pinot Noir, Willamette Valley 2018

Защо трябва да го пиете: „2018 Mt. Jefferson Cuvée Pinot Noir е вкусен вариант, перфектен, ако искате да се насладите на чаша вино по всяко време на деня. Този достъпен пино ноар предлага разнообразие от аромати на боровинки, череши и сливи, напоени с пикантни нотки на графит и дърво. Тези пищни аромати завършват с добавка на пикантни и касисови аромати за дълготраен завършек".

Монтаж Palmetto Bluff

NICK BURNS, SOMMELIER, MONTAGE PALMETTO BLUFF IN BLUFFTON, SOUTH CAROLINA

Избор на вино: Кастело Банфи, Брунело ди Монталчино, Тоскана, Италия

Защо трябва да го пиете: „Много добре структурирано вино с аромат на червени плодове и тютюн, преминаващи през силни аромати като анасон и кардамон. Тези вина се пият добре млади, но наистина процъфтяват след няколко години в бутилката. За по-изискани вина опитайте техните селекции от лозе Poggio alle Mura и Poggio all'Oro."

Избор на вино: Люис изби, Шардоне, Напа Вали

Защо трябва да го пиете: "Кремообразно и разкошно с нотки на круша, лимонова кора и дъб. Това е предпочитано вино за всеки любител на калифорнийското шардоне."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: