Иран призна, че в протестите са убити 200 души

Иран призна, че в протестите са убити 200 души Снимка: ny1.com

Тези данни се разминават драстично с информацията, предоставена от правозащитници, които посочват най-малко 460 загинали.

Позовавайки се на секретни документи, Иранският международен телевизионен канал съобщава, че иранският режим се готви за дългосрочна конфронтация с протестиращите и е загрижен за ограничените си ресурси по отношение на жива сила и оборудване. Според медията, това е накарало Иран да се обърне към Русия с искане за техника и инструктори, които да обучават иранските сили на реда в потушаването на граждански вълнения.

Подобно предположение изказа още през октомври прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. По думите ѝ,  Москва има достатъчно опит в потушаването на демонстрации и може да помогне на Ислямската република, която в отговор ще доставя на Руската федерация оръжия за войната с Украйна. 

„Нашето послание към Иран е много, много ясно: спрете да убивате собствения си народ и спрете да изпращате оръжия на Русия, за да убива украинци”, каза още Карин Жан-Пиер.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби също смята, че Иран може да поиска помощта на Русия в потушаването на протестите. Според него това е още един пример, че двете страни са на едно ниво в нарушаването на човешките и граждански права. 

Протестите в Ислямската република явно са назрявали дълго, но се отприщиха мощно през септември, след смъртта на 22 годишната Махса Амини, задържана заради „неправилно” носен хиджаб. Според свидетели, е била бита и ритана още в арестантския микробус, но полицията отрича и настоява, че е починала заради проблеми със сърцето, каквито обаче липсват и в медицинското ѝ досие, и в свидетелствата на семейството ѝ. 

Избухналите след смъртта на Махса Амини протести продължават с нестихваща сила трети месц и иранските власти не могат да ги спрат, въпреки бруталните си методи. Арестувани са над 18 хиляди души, издадени са и няколко смъртни присъди, вкл. на популярен ирански рапър, но засега нито една не е изпълнена. 

Според Информационната агенция на активистите за правата на човека (HRANA), от 17 септември насам по време на протестите в Иран са загинали 462 протестиращи и 61 служители на службите за сигурност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: