В Иран арестуват близки до семейството на иранския върховен лидер аятолах Хаменей

В Иран арестуват близки до семейството на иранския върховен лидер аятолах Хаменей Снимка: cfr.org

След посещение в прокуратурата, където е била призована, е задържана племенничката му Фариде Морадхани, съобщи CNN.

Това е вторият арест на Фариде Морадхани тази година. Този път поводът е видео, разпространено от нйния брат Махмуд Морадхани, в което тя се обръща с молба към хората по света да призоват своите правителства да скъсат отношения с правителството на Иран.

„Свободни хора, бъдете с нас и кажете на вашите правителства да спрат да подкрепят този кървав режим на убийства, включително на деца. Този режим не е лоялен към собствените си религиозни принципи и не познава други закони, освен силата и поддържането на властта си с всички възможни средства. В този критичен момент от историята, цялото човечество вижда как иранският народ с голи ръце, със смелост и храброст за пример, се бори със злите сили. Народът на Иран носи сам бремето на тази тежка отговорност, плащайки с живота си”, се казва във видеоизявлението на Фариде.

Тя и брат ѝ Махмуд Морадхани са деца на сестрата на върховния лидер и съпруга ѝ Али Техрани, духовник и дългогодишен опозиционер. 

През септември в Иран избухнаха масови протести, след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която почина след три дни в ареста, където беше хвърлена заради неправилно носене на хиджаба. През октомври протестите набраха нова сила, след смъртта на друг младеж - 16-годишният Асра Панахи, който беше бит от силите за сигурност, защото отказал да пее песен, възхваляваща върховния лидер на страната.

Според Върховния комисариат на ООН за правата на човека „безпрецедентното национално въстание е обхванало повече от 150 града и 140 университета в 31 провинции, практически - в цял Иран“. В потушаването на протестите до момента са убити най-малко 450 души, а над 14 000, включително деца, са арестувани. Шестима са осъдени на смърт и поне още 21 са изправени пред същата заплаха. 

На среща с паравоенните сили Basij в Техеран в събота, Хаменей описа народното протестно движение като „размирници“ и „главорези“, подкрепяни от чужди сили, и похвали „невинните бойци“ на Basij, че защитават нацията. Реакцията на ислямската република срещу безпрецедентните протести обтегна отношенията на Иран с редица западни държави и международни организации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: