Американският конгрес ще обсъди обявяването на ЧВК „Вагнер” за терористична организация

Американският конгрес ще обсъди обявяването на ЧВК „Вагнер” за терористична организация Снимка: theintercept.com

САЩ не обявиха Русия за държава, спонсор на тероризма, но двама сенатори - демократът Бен Кардин и републиканецът Роджър Уикър внесоха в Конгреса законопроект за определянето на руската частна военна компания „Вагнер” за терористична структура.

В документа от шест страници сенаторите изброяват престъпленията на частната военна компания, собственост на приближения до Владимир Путин руски бизнесмен Евгений Пригожин: геноцид, изтезания и изнасилвания на жители на украинския град Буча през март 2022 г., клане в Мали през същия месец, масово убийство на мигранти и цивилни на границата на Судан и Централноафриканската република (ЦАР) през 2022 г. и убийството на руски журналисти в ЦАР през 2018 г. 

В списъка на престъпленията на ЧВК „Вагнер” е включен и опит за убийство на украинския президент Володимир Зеленски през март 2022 г.

„Владимир Путин и неговите поддръжници не се спират пред нищо, за да постигнат целите си, включително използването на наемници като ЧВК "Вагнер", за да извършват зверства от тяхно име. САЩ трябва да наричат ​​тази армия в сянка това, което е: чуждестранна терористична група. Трябва да им бъде потърсена отговорност, заедно с всички, които ги подкрепят“, каза сенатор Уикър.

Уебсайтът му публикува и изявлението на неговия колега Кардин: „САЩ трябва незабавно да определят ЧВК „Вагнер” като чуждестранна терористична организация. Това ще намали числеността на руските въоръжени сили и ще помогне нарушителите на човешките права да бъдат изправени пред съда”.

Ако законът бъде приет, ЧВК Вагнер ще бъде призната за терористична организация не по-късно от 90 дни след датата на приемане. Това ще даде основание на САЩ да преследват екстремистите и да следят техните международни активи

Междувременно, изтекли документи разкриха, че ФБР издирва Пригожин, по подозрение за участие в измама в президентските избори в САЩ през 2016 г. В последните месеци един от най-близките съратници на Владимир Путин „обогати” състава на собствената си ЧВК „Вагнер” си с осъдени криминални престъпници, включително за тежки престъпления. 

Пригожин е собственик и на руската социална мрежа ВКонтакте”, както и на информационна агенция, известна като един от най-големите източници на фалшиви новини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: