Съветът на ЕС обяви заобикалянето на санкциите за престъпление

Съветът на ЕС обяви заобикалянето на санкциите за престъпление Снимка: wikimedia.org

Европейската комисия също така иска да узакони конфискацията на замразените руски активи

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри решение за включване на заобикалянето на санкциите в списъка на наказателните престъпления. Сега ЕС трябва да подготви определението за наказателни престъпления и съответните наказания за нарушаване на ограничителните мерки. Този проект след това ще бъде внесен за обсъждане и от Съвета на ЕС и от Европарламента.

ЕС... прие безпрецедентен брой санкции, насочени срещу руската икономика и я лиши от възможността да продължи агресията си (срещу Украйна.- "Комерсантъ"). За да бъдат успешни, прилагането им изисква съвместни усилия и днешното решение е важен инструмент, който гарантира, че всички опити за заобикаляне на тези мерки ще бъдат стопирани", заяви чешкият министър на правосъдието Павел Блажек, цитиран от пресслужбата на Съвета.

Европейската комисия също така иска да узакони конфискацията на замразените руски активи и вече работи по изменения в санкционното законодателство. Ето защо нарушаването на санкциите може да бъде включено в списъка на престъпленията, допускащи отнемане на имущество. Засега само малък брой държави членки на ЕС - например Германия, имат норма за заобикаляне на санкциите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: