Анталия сe бунтува срещу масовото изкупуване на имоти от руснаци

Анталия сe бунтува срещу масовото изкупуване на имоти от руснаци Снимка: iantalya.com

Жителите на популярния турски курорт настояват властите да забранят продажбата и отдаването под наем на недвижими имоти на руски граждани, пише The Moscow Times.

Турски граждани създадоха и специална петиция в платформата Change.org, която събра 9 486 подписа за два дни, привличайки дори вниманието на Forbes. Авторите на петицията отбелязват, че заради наплива на чужденци в Анталия, през последните две години недвижимите имоти са поскъпнали 5 пъти, така че вече са над възможностите на средния турски гражданин. 

Заедно с цените на жилищата, рязко са скочили и наемите и според петицията, всичко това е променило демографския облик на Анталия, 25% от чието население вече са чужденци

Особено дестабилизиращ е нерегистрираният пазар на имоти. „На фона на имиграционната вълна, нелицензираните украински и руски брокери вече са не по-малко от 10 000. Те създават групи в WhatsApp, привличайки стотици свои сънародници, но не и турски граждани, и макар че нямат опит, започват да контролират пазара на недвижими имоти в Анталия”, отбелязват авторите на петицията.

И според Hurriet Daily News, руските и украинските брокери вече са повече от турските лицензирани имотни агенти и като надуват и без това високите цени на жилищата, на практика контролират имотния пазар.

Притежанието на жилище в Турция позволява на собствениците да кандидатстват за разрешение за пребиваване. В тази връзка The Moscow Times цитира местната имотна агенция Skolkovo Realty, според която търсенето на жилища в Анталия през октомври тази година е 24 пъти по-голямо от същия месец през 2021 г. 

По данни на летищните власти, от януари насам в Анталия са пристигнали почти 11 милиона души от различни страни, в това число понякога 15 000 – 20 000 руснаци на ден. Няма статистика колко от тях остават в курортния град или другаде в Турция.

След руската инвазия в Украйна и особено след обявяването на мобилизацията, емиграцията от Русия скочи драстично, отбелязва The Moscow Times  Позовавайки се на данни от Кремъл, и Forbes писа по-рано, че броят на напусналите страната си руснаци в този период е между 700 000 и 1 милион души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: