Футболна сензация: един от най-слабите отбори победи шампионите на Южна Америка

Футболна сензация: един от най-слабите отбори победи шампионите на Южна Америка Снимка: championat-com

Отборът на Аржентина загуби от Саудитска Арабия в мач от 1-вия кръг на груповата фаза на Мондиал 2022 в Катар. Срещата определено ще влезе в историята, защото сюжетът й е нещо невероятно.

Меси срещу малко популярните саудитци - е, каква интрига има тук?

Стартът на големите отбори на Световно първенство винаги е интересен. Но ако топ отборът започне срещу явен аутсайдер, всичко друго привлича вниманието, но не и резултатът: например кой кого е прегърнал по време на празнуването на гола. Защото резултатът е известен предварително - победа, без варинти. Почти същото беше усещането преди мача Аржентина-Саудитска Арабия, съобщава порталът championat.com. Е, всеки може да прецени сам: Меси, Лаутаро, де Пол, Паредес и други "чудовища" от европейския футбол срещу непопулярните саудитски играчи, които преди четири години даже допуснаха пет гола от руския национален отбор.

И всичко започна точно така: аржентинците с усилията на Лео откриха резултата още в 10-ата минута. По време на стандартното време Паредес беше спънат от един от съперниците и съдията видя нарушението едва след като изгледа VAR. Честно казано, съмнително, някак си неявно изглеждаше това падане. Сякаш падналият футболист нарочно е искал да падне, сякаш се е подготвял за това предварително. Но очевидно ще има още много такива нарушения и дузпи на Мондиал 2022 в Катар.

Толкова много VAR в Катар все още не е работил: седем офсайда и три отменени гола от Аржентина!

Саудитците се подготвиха отлично. През първото полувреме те срещнаха противника с висока отбранителна линия и редовно хващаха аржентинците в офсайд капан. Получи се просто прекрасно - седемкратните шампиони на Южна Америка попаднаха в положение извън играта. Главното е, че това не бяха празни капани: противникът дори се отличи три пъти, но головете на Меси и Лаутаро бяха отменени справедливо.

Тоест, оказва се, че саудитските футболисти изпълниха перфектно тактическата задача, пооставена от Херве Ренар. В крайна сметка им вкараха легитимно топката само след съмнителна дузпа! Във всичко октанало показаха перфектна игра в защита. Аржентина вероятно не се е била донастроила, но на кого му пука? Затова пък Саудитска Арабия направи всичко много грамотно. 

Пет смъртоносни минути за Меси и отбора на Аржентина: те бяха победени от един от най-слабите отбори в Световното първенство

Трудно е дори да се предположи какво точно каза Ренар на своя отбор на полувремето. Саудитска Арабия стана по-агресивна в контраатаките и започна да търси своите шансове. И за пет минути вкара два пъти топката! Първо се отличи Салех Ал-Шехри - той получи топката от далеч, заобиколи защитника, като леко се премести в левия полуфланг и оттам проби перфектно в далечния ъгъл с отскок. Емилиано Мартинес, както всеки друг вратар, не би и спасил такова нещо: топката удари тревата точно пред ръкавиците му.

И стадионът избухна! Емоционалният импулс подари на околните вълшебна приказка и сензация – в 53-ата минута саудитците отново повярваха в себе си и Салем Ал Давсари вече беше отдаден от все сърце. И още как: топката влетя в далечния ъгъл в невероятна дъга, леко докосвайки ръкавиците на вратаря. Още един удар от категорията на неспасяемите топки.

Как е изобщое възможно това? Най-добрият отбор на Южна Америка в дебюта си на Мондиал 2022 загуби от отбор на 51-во място в класацията на ФИФА! Изглежда, че днес в Лусаил отново се убедихме: рейтингите и трофеите не са нищо, ако говорим за отделен мач. Но затова пък мотивацията, постоянството и трудолюбието са просто необходими. Дали Аржентина и лично Лео Меси бяха нахъсани от това? Трудно е да се каже. Но саудитците имаха пълно преимущество в това отношение.

Благодарение на победата на Саудитска Арабия над Аржентина, Мексико и Полша вече не се считат за кандидати за второ място в групата. Три загубени точки в 1-ви кръг и при това в привидно вай-простия мач -  това е значителен шанс за конкурентите да се борят за първото място. А може би и да остави Аржентина без плейофи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: