Finnair отменя полети заради заглушена или фалшива GPS навигация

Finnair отменя полети заради заглушена или фалшива GPS навигация Снимка: aeroxplorer.com

Позовавайки се на първите дипломати на Естония, Латвия и Литва, Financial Times писа, че вероятно Русия потиска работата на GPS-сателитите над Балтийско море

Най-голямата финландска авиокомпания спря полетите до естонския град Тарту, поради проблеми със сателитната навигационна система GPS, съобщават от пресслужбата на авиопревозвача. Отбелязва се още, че системите на градското летище в Тарту работят на базата на GPS сигнал и смущенията не позволяват на самолета да се приближи и да кацне. 

Заради смущения при подхода към Тарту миналата седмица два полета са били принудени да се върнат в Хелзинки. Във връзка с тази сиуация машини на Finnair няма да летят до Тарту до 31 май. В този период авиокомпанията ще търси алтернативно решение за подход към летище Тарту, което не изисква GPS сигнализация, се казва още в изявлението.

До август 2023 г. в региона на Балтийско море ежеседмично се регистрираха средно 50 случая на заглушаване или подправяне на GPS сигнали, докато в края на март 2024 г. броят им се е увеличил на 350 седмично, изчислява британският вестник The Sun, позовавайки се на данни от GPSJAM.org.

През март Русия беше заподозряна в заглушаване на GPS при курс на самолет на британските кралски военновъздушни сили, с който пътуваше британският министър на отбраната Грант Шапс. Инцидентът е станал близо до Калининград, при връщането на самолета от Полша. Комуникацията със сателитите е изчезнала за около 30 минути, така че пилотите са използвали алтернативни навигационни системи.

Балтийските страни предупредиха за повишена опасност от авиационни инциденти в региона. Естонските власти смятат ситуацията с GPS за „част от враждебната дейност на Русия“ и повдигат тази тема в разговори със съюзниците си. Според външният министър на страната Маргус Цахкна действията на Москва „са хибридна атака и заплаха за нашия народ и сигурност, която няма да толерираме“.

По-рано тази година командирът на естонските отбранителни сили генерал Мартин Херем също изрази мнение, че намесата в сателитната навигационна система може да е свързана с руски действия, които излагат на риск безопасността на пътниците във въздушното пространство над Балтийско море. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: