Италия се бори с депопулацията, населението на Земята расте

Италия се бори  с депопулацията, населението на Земята расте Снимка: https://pixabay.com/

В цяла Европа раждаемостта намалява

Намаляването на населението на Италия според експертите е най-острия проблем, който изисква спешни действия. Те казват, че бъдещето на страната до голяма степен зависи от това дали тази тенденция може да бъде обърната.

От 2015 г. населението на Италия е намаляло с около 1 милион души - за първи път в историята на страната. Прогнозата изглежда неутешителна. През следващите няколко години трябва да се очаква не само намаляване на населението, но и намаляване на броя на младите хора. Ако изчисленията се потвърдят, това ще се отрази много сериозно на производството и икономическия растеж.

Италия има най-висок дял на хора над 65-годишна възраст сред всички страни-членки на ЕС. Ако тенденцията се запази, ще бъде много трудно да се поддържат и пенсионната, и здравната система.

Но каква е причината за това? Масимилиано Валери, главен изпълнителен директор на Censis Research Foundation, приписва това на икономически фактори:

„Италия има най-ниското ниво на заетост на жените в Европа. В момента то е около 57%. В Германия тази цифра е около 75%, а в Швеция - повече от 81%. Защо говоря за това? Защото няколко проучвания показват, че ако жените имат възможност да работят, тогава те ще имат повече деца. Това, че не могат да си намерят работа, прави жените по-малко осигурени финансово и обезсърчава интереса им да създадат семейство."

Демографският спад в страната е първа точка в програмата на управляващата партия Италиански братя. Новото дясно правителство създаде отделно министерство по въпросите на семейството и раждаемостта, за да се справи с този проблем.

   Ниската раждаемост е проблем, който не може да се приписва само на политическата десница или само на левицата, това е извънредна ситуация в национален мащаб. Трябва да върнем работещите майки в центъра на всички политически решения. Те трябва да бъдат подкрепени от стабилна икономическа политика. Това не е така през последните няколко години.

Лавиния Меннуни
Сенатор, партия Италиански братя

Според Масимилиано Валери само финансовите мерки може да не са достатъчни:

„Ще са необходими няколко поколения, за да се обърне тази тенденция, тъй като общият брой на фертилните жени намалява с течение на времето от само себе си. Това ни води до необходимостта да използваме емиграцията като друг инструмент за справяне с подобни проблеми."

Според оценките на Националния статистически институт пандемията само е ускорила обезлюдяването на Италия и в резултат на това до средата на века населението на страната може да намалее с 5 милиона, тоест с близо 10% спрямо тази година.


Индексът на раждаемостта в Италия е 1,2, един от най-ниските на планетата. Страната обаче не е сама в тази статистика. Застаряването на населението е бич за много развити страни.

Сред причините са липсата на гарантиран доход, както и високата цена на грижите за деца.

Пенсиите поглъщат по-голямата част от разходите за социално осигуряване на Италия. В същото време голяма част от новите работни места са свързани с временни договори, които не осигуряват финансова стабилност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: