Австралия обвинява руски хакери за кражбата на медицински данни

Австралия обвинява руски хакери за кражбата на медицински данни Снимка: sheppnews.com

Австралийската полиция съобщи днес, че при кибератака срещу голяма австралийска здравна компания са източени данните на 9,7 милиона души, включително на австралийския премиер.

Част от данните днес се появиха в тъмната мрежа, след като най-големият здравен застраховател в Австралия – Medibank, отказа да плати откуп от $ 9,7 милиона, съобщи AFP. Изглежда, че за да причинят максимална вреда на уязвими пациенти и да обрисуват картина на „морален упадък”, хакерите разкриват най-напред медицинските досиета на австралийски граждани, лекували се от наркотична зависимост, полово предавани инфекции, или на жени, правили аборт.

„Нашето разузнаване сочи към група киберпрестъпници в Русия, които вероятно са отговорни и за значителни пробиви по целия свят“, каза пред репортери комисарят на австралийската федерална полиция Рийс Кершоу. Според него, хакерската група работи като бизнес-структура с филиали и сътрудници и в други страни, така че австралийската полиция ще работи с Интерпол и ще потърси съдействието на руските правоприлагащи органи. 

Австралийското външно разузнаване предупреди през април за ясни сигнали, че като „неприятелска държава” страната-континент може да стане обект руски кибератаки. От австралийската полиция казаха, че знаят самоличността на хакерите и подозират, че са свързани с руската хакерска група Revil, която не е действала от миналата година, когато получи $ 11 милиона откуп от многонационалния хранителен конгломерат JBS Foods.

Австралийската федерална полиция предупреди, че най-опитните ѝ експерти преследват хакерите, за да бъдат изправени пред правосъдието

В подигравателен отговор, публикуван в тъмната мрежа рано днес сутринта, хакерите посочиха: „Ние винаги държим на думата си. Трябва да публикуваме тези данни, защото в бъдеще никой няма да ни вярва”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: