Още банкови драми в Швейцария

Още банкови драми в Швейцария Снимка: cnbc.com

Според германски официални лица и медии, полицията е претърсила два клона на швейцарската банка UBS в Германия, във връзка с предполагаемо пране на пари на руски бизнесмен. Във вторник прокурорът на Франкфурт Георг Унгефук не уточни името на заподозрения, но каза, че претърсванията на банковите офиси са свързани с други обиски  през септември, в луксозна яхта и в над 20 имота в Германия.

Der Spiegel подозира, че обект на разследването е руският олигарх Алишер Усманов, близък съюзник на руския президент Владимир Путин и обект на санкции от САЩ и ЕС. Говорител на Усманов категорично отхвърли обвиненията, определяйки ги като неоснователни, неверни и клеветнически.

Унгефук подчерта, че не разследват банката, а търсят възможни доказателства за пране на пари от страна на заподозрения. Прокурорът не посочи в коя банка са осъществени следствените действия, но позовавайки се на говорител на банката, немската информационна агенция DPA съобщи, че става дума за клоновете на UBS във Франкфурт и Мюнхен. Проверяват се по-специално няколко транзакции, извършени между 2017 г. и 2022 г., които са преминали през сложна мрежа от офшорни компании, с цел да се скрие произходът на милиони евро.

Усманов, който развива бизнеса си в редица сектори, притежава състояние на стойност $ 14.6 милиарда и според Forbes е обект на две отделни финансови разследвания в Германия. Новината за обиските в немските клонове на UBS понижи стойността на акциите ѝ с 1,5%, които обаче по-късно възвърнаха позициите си.

Друга голяма швейцарска банка, Credit Suisse, обяви, че до февруари 2023 г. ще затвори 14 от своите 109 клона в Швейцария. Други два свои филиала банката ще превърне в консултативни центрове.

„Това решение се дължи главно на променящите се навици на нашите клиенти, които все повече използват нашите мобилни и интернет услуги“, каза вчера говорител на Credit Suisse и подчерта, че съкратените служители ще могат да намерят „нови възможности в рамките на Credit Suisse”, както и да разчитат на социален план

В края на октомври, сред поредица от неуспехи и съдебни дела, банковата група Credit Suisse обяви радикално преструктуриране и намаляване на разходите, което до 2025 г. ще доведе до съкращенията на 9 000 работни места по целия свят. Очаква се в Швейцария броят на работните места да бъде намален с около 2000, включително 500 до края на годината, за да стигне през 2025 г. до персонал от 14 000 души. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: