ООН, Турция и Украйна уведомиха Русия, че продължават „зърнената сделка“

ООН, Турция и  Украйна уведомиха Русия, че продължават „зърнената сделка“ Снимка: moscowtimes.ru

„Делегацията на ООН информира делегацията на Руската федерация за движенията в съответствие с установените процедури на Съвместния координационен център“, се казва в официалното изявление на ООН.

В него се подчертава също, че според процедурите, всички участници координират действията си с военните и други власти, за да осигурят безопасното преминаване на корабите със зърно. Руски източник в координационния център каза обаче пред РИА „Новости”, че решението за движението на плавателните съдове, взето от Турция, Украйна и ООН, "не задължава" Русия с нищо. 

Москва обяви, че преустановява участието си в „зърнената сделка“ на 29 октомври, обвързвайки решението си с атака на украински дронове срещу кораби на Черноморския флот в Севастопол. Турция и ООН се противопоставиха на това, а САЩ и ЕС призоваха Москва да се върне към изпълнението на условията на сделката.

Русия може да възобнови участието си в споразумението само след разследване на атаката срещу корабите ѝ, каза заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко и нарече нападението „пълно безобразие”. Очевидно руските власти смятат, че само те имат правото да нападат обекти на Украйна, но не и обратното. 

Руският президент Владимир Путин критикува сделката за износ на зърно от Украйна едва ли не от сключването ѝ, отбелязвайки, че продоволствието не достига до най-бедните страни, а същевременно Москва не може да изнася своите торове заради санкциите на ЕС. В Киев нарекоха действията на Русия „примитивен шантаж“.

От своя страна, навлизайки в открит конфликт с Русия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес за Reuters: „Дори Русия да продължи да се колебае, защото не е получила очакваните ползи от споразумението, ние ще продължим нашите решителни усилия да служим на човечеството“. Той потвърди, че Турция остава страна по споразумението и нейният флот ще продължи да действа като гарант за безопасността на зърновозите, като почиства фарватера от мини и ескортира кораби по целия път до Босфора.

Според Bloomberg, в неделя турски официални лица са преговаряли с Москва за спасяване на сделката. „Напомняме на преговарящите страни за важността на тази инициатива, която има положително въздействие за хората по света и доказа, че всяка криза може да бъде разрешена чрез диалог“, казаха от турското министерство на отбраната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: