Гърция реши със задна дата да обложи с висок данък свръхпечалбите на енергийните фирми

Гърция реши със задна дата да обложи с висок данък свръхпечалбите на енергийните фирми Снимка: pikist.com

Гръцките власти със задна дата обложиха свръхпечалбите на енергийните компании с висок данък

Гръцките власти със задна дата облагат с 90% свръхдоходите на енергийните компании. За периода от октомври 2021 г. до юни 2022 г. те ще трябва да заплатят повече от 373 милиона евро, свръхпечалбите ще бъдат иззети и от енергопродаващите компании, съобщи министърът на околната среда и енергетиката на страната Костас Скрекас.

"Наскоро получих становище от Управлението за енергийно регулиране относно временния размер на извънредната такса от компаниите за производство на електроенергия за периода от октомври 2021 г. до юни 2022 г., който органът определя в размер на 373,55 милиона евро. Правителството, в съответствие със своите задължения, незабавно пристъпва към ретроактивно данъчно облагане на свръхдохода с удържане на посочената сума", се казва в изявлението, цитирано от изданието РИА Новости.

Според Скрекас Гърция е първата държава членка на Европейския съюз, която със задна дата от октомври 2021 г. до юни 2022 г. облага с данък печалбите на тези компании в размер на 90%.

"Парите ще отидат във Фонда за енергиен преход и ще бъдат добавени към тези, което вече получихме от юли 2022 г. до момента. Свръхдоходите, върнати от енергийните компании за периода от октомври 2021 г. до октомври 2022 г.достигат 2,69 милиарда евро. В средата на ноември ще внесем законодателна инициатива за възстановяване на свръхдоходите от компаниите продавачи на енергия", каза министърът.

Скрекас заяви, че от самото начало на "това голямо изпитание за цяла Европа" правителството и лично премиерът Кириакос Мицотакис са обещали на гръцкия народ, че няма да допуснат никакви спекулации.

"Ние напълно изпълняваме този политически ангажимент и в енергийния сектор. Основната ни задача е да поддържаме достъпни цени на потребителските сметки до края на голямата общоевропейска енергийна криза", каза Скрекас.

Гръцкото правителство няколко месеца отпуска значителни субсидии за плащане на електроенергия и обложи с данък от 90% свръхпечалбите на енергийните компании. Според Мицотакис правителството е отделило около 13 милиарда евро за подпомагане на жителите и бизнеса тази година на фона на енергийната криза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: