Норвегия арестува учен, заподозрян, че е руски шпионин

Норвегия арестува учен, заподозрян, че е руски шпионин Снимка: thebarentsobserver.com

Задържаният се е представял за бразилец, но според Норвежката агенция за вътрешна сигурност PST, е руснак, застрашаващ "основни национални интереси".

От руското посолство в Осло заявиха пред местните медии, че не познават човек с посочената самоличност, съобщи ВВС. Около 30-годишният мъж е работил от 2021 г. в научна група при университета в Тромсьо, в северна Норвегия. Пред местни медии адвокатът му е отхвърлил обвиненията в шпионаж.

Според PST обаче, следствието е загрижено, че обвиненият "може да е придобил информация за политиката на Норвегия" в северната част на страната. „Дори това да не е пряка заплаха за сигурността на кралството, ние сме обезпокоени, че Русия може да злоупотреби с информацията“, каза представител на службата. 

Властите не посочиха конкретен повод за ареста, но смятат, че "това е правилният момент да се спре дейността, в която заподозреният е участвал". Съдът нареди мъжът да бъде задържан за четири седмици, а говорител на PST обяви пред местните медии, че случаят е „огромен“.

Смята се, че заподозреният е работил в Норвегия като част от руската програма за агенти под прикритие, със създадена от КГБ фалшива самоличност - система,  изпробвана през Студената война и особено активирана през последните години.

Задържаният в Северна Норвегия не е официално идентифициран, но според акаунтите му в социалните медии, от 2018 г. има магистърска степен от Центъра за военно дело, сигурност и стратегически изследвания на Университета в Калгари. Пристигнал е в Норвегия през декември 2021 г., за да участва в научна група, която заедно с норвежки правителствени агенции изследва „хибридни заплахи“, свързани с Арктическа Норвегия.

Ръководителят на групата обясни, че мъжът работи като нещатен учен, без заплащане, което е необичайно, но не и безпрецедентно. „Той се свърза с мен миналата година през есента. Оценихме го така, както всичките си сътрудници. Една от препоръките му беше от професор, когото познавам много добре“, каза пред The Guardian Гунхилд Гьорв, професор по въпросите на сигурността в университета в Тромсьо.

Според нея, заподозреният е „прекрасен човек, много добър в работата си”, когото не са имали причини да подозират, че не е този, за когото се представя. Той не е имал достъп до класифицирана информация, но според проф. Гьорв, е "опознал и вникнал в дебатите относно сигурността”.

През последните седмици норвежките служби за сигурност арестуваха осем руски граждани, обвинени в шпионаж. Норвегия, която е ключов член на НАТО и замени Русия като най-голям доставчик на газ за Европа, в последно време устенови и необозначени наблюдателни дронове в близост до критично важна газова и петролна инфраструктура, именно в северните региони на страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: