Международен скандал с незаконни китайски полицейски служби в цял свят

Международен скандал с незаконни китайски полицейски служби в цял свят Снимка: au.news.yahoo.com

Доклад на испанската неправителствена организация Safeguard Defenders обвинява китайското правителство, че поддържа най-малко 54 „центъра за задгранични полицейски услуги” в 21 държави на всички континенти

Повечето от тях са в Европа, включително 9 в Испания, 4 в Италия, 2 в Обединеното кралство - в Лондон и в Глазгоу и „най-малко” 2 в Нидерландия, посочва ВВС. 

Китайските полицейски структури са създадени под претекста да участват в борбата с международната престъпност, но освен това поемат административни услуги като преиздаване на изтекли китайски паспорти и шофьорски книжки и обработка на документи за визи – дейност, с която би следвало да се занимават самo посолства и консулства. 

Според Safeguard Defenders обаче, въпросните китайски полицейски структури осъществяват главно „операции по убеждаване“, целящи да принудят китайски емигранти, особено такива, обявени за противници на китайския режим, да се върнат у дома.

Нидерландската новинарска медия RTL News и платформата за разследваща журналистика Follow the Money подкрепиха това заключение с информация от китайски дисидент, който вече месеци наред е атакуван чрез телефонни обаждания да се върне в Китай, за да „оправи проблемите си” и „да помисли за родителите си”. "Агитаторите" се представяли за служители на китайска полицейска служба в Нидерландия.

В отговор на разкритията, китайското посолство в Нидерландия заяви пред RTL News, че не знае за съществуването на такива полицейски структури. Говорител на нидерландското външно министерство обаче каза в изявление, че тяхното присъствие в страната е незаконно и обеща министерството да "разследва какво правят тук и да предприеме подходящи действия".

Safeguard Defenders посочват, че подобни полицейски структури практически са нарушение на териториалната независимост на съответните държави, заобикаляйки националните юрисдикции и защитата, която местните законодателства предоставят на жителите си. 

На 2 септември в Китай беше приет закон за борба с телекомуникационните и онлайн измами, който предвижда правото на Китай да упражнява извънтериториална юрисдикция над всички китайски граждани по света, заподозрени в подобни престъпления. 

Това законодателство, заедно с китайските полицейски служби на чужда територия обаче лесно може да се обърне срещу кой да е китайски емигрант. То обезсмисля политическата емиграция от Китай, и е в остро противоречие с юрисдикциите на приемащите страни, игнорирайки правото им да предоставят политическо убежище на китайски дисиденти.

Ситуацията в Нидерландия постави под натиск правителството, с настояване да гарантира, че китайски дисиденти, получили убежище в Нидерландия, могат да разчитат на защита, съобразно нидерландското законодателство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: