Китай ще издигне армията си до "световно ниво" до 2027 г.

Китай ще издигне армията си до "световно ниво" до 2027 г.

Си Дзинпин говори за планове за модернизиране на китайската армия до 2027 г.

До стогодишнината на армията е необходимо да се модернизира подготовката на военния персонал и да се въведат нови технологии в отбранителния сектор, каза китайският лидер. Той не изключи използването на сила за "обединение" с Тайван.

Изпълнението на плана за модернизиране на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) и превръщането й в армия от "световна класа" до 2027 г. е "стратегическа задача за изграждането на модерна социалистическа държава", каза китайският президент Си Дзинпин при откриването на 20-ия конгрес на Комунистическата партия, съобщава Синхуа. Армията винаги трябва да се подчинява на партията, подчерта лидерът на страната.

Пекин ще задълбочи реформата на военното образование, ще модернизира системата за военно обучение, военното право, ще укрепи въоръжените сили и ще въведе нови технологии, обеща Си Дзинпин.

През септември заместник-директорът на ЦРУ Дейвид Коен каза, че Си Дзинпин е инструктирал своите военни да се подготвят за установяване на военен контрол над Тайван до 2027 г., въпреки че Пекин все още не е взел окончателно решение по този въпрос. 
 

Малко след това председателят на КНР призова въоръжените сили да се „съсредоточат върху подготовката за война“.
 

На конгреса Си Дзинпин декларира решимостта си да се противопостави на сепаратизма на Тайван. Той отбеляза, че Пекин се стреми към "мирно обединение" с острова, но не изключва, че ще трябва да се прибегне  до сила и се "вземат всички необходими мерки".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: