САЩ призоваха Китай да спре ядреното изнудване от страна на Кремъл

САЩ призоваха Китай да спре ядреното изнудване от страна на Кремъл Снимка: 19fortyfive.com

Според американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан, Китай е една от силите, която може да предотврати използването на ядрено оръжия в Украйна.

„САЩ, заедно със съюзниците от НАТО и други отговорни държави, включително Индия и Китай, трябва ясно да дадат на Русия да разбере, че не трябва дори да обмисля използването на ядрени оръжия в този конфликт“, каза днес Съливан пред CNN.

Същевременно той добави, че САЩ, няма да променят начина си на реакция си, за който предупредиха, в случай, че Русия използва ядрени оръжия в Украйна. Според Съливан, дори унищожаването на малка цел в Черно море ще бъде прието като голям удар. „Идеята, че има някакви разлики между „голям” и „тактически” ядрен удар, е опасна“, посочи Съливан.

През септември президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Русия какви биха били последиците от евентуален руски ядрен удар срещу Украйна. „Те ще бъдат изолирани далеч повече, отколкото някога са били. И в зависимост от мащаба на това, което правят, ние ще определим какъв ще бъде отговорът“, каза американският президент. 

Миналата седмица обаче Байдън нарече Владимир Путин „рационален играч”, който едва ли ще пристъпи към "ядрен Армагедон".

Китайското външно министерство предупреди Русия в началото на октомври, че при ядрена война не може има победител. „Раздуването на заплахата от ядрена война при сегашните условия няма да помогне за решаване на ситуацията, а само ще налее масло в огъня“, заявиха от китайското вънишно министерство и призоваха страните „да запазят спокойствие и сдържаност“.

Според САЩ, като част от заплахите на Путин да използва "всички средства" за защита на анексираните украински територии, Москва ще проведе второ учение на стратегическите ядрени сили от началото на годината, включващо пълната „ядрена триада” – изстрелване на междуконтинентални балистични ракети от сушата, от стратегически бомбардировачи и от ядрени подводници. 

Очаква се ученията „Гром” да се проведат до края на октомври и да продължат няколко дни, каза Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност на САЩ. Високопоставен военен източник заяви пред CNN, че според Вашингтон решението за провеждане на учения по време на войната е "безотговорно".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: